Hlavní navigace

Recenze: Media Maker 8 Premium

20. 5. 2009

Sdílet

Společnost NewTech Infosystems s ředitelstvím v Kalifornii využívá známý trik, ve kterém se pokouší zpeněžit starou verzi programu. Proto dává na trh úspěšnou osmičku, tentokráte vyzdobenou přidáním slova Premium.

 Media Maker 8 Premium

 

Samotný software představuje konkurenci mnohem známějším balíkům softwarových matadorů Roxio a Nero. Stejně jako je tomu u jejich programů, jedná se o balík postavený na utilitách určených k přiípravě a vypalování datových nosičů CD a DVD, koneckonců původní kostrou byl software CD & DVD Maker Titanium Suite.


Stejně jako u konkurenčního Nera dostaneme na výběr několik základních oblastí, a to podle toho, zda chceme pracovat se zvukem, obrazem nebo videem. Součástí balíku je i kvalitní aplikace pro zálohování disku, což bývá občas v záplavě dalších nástrojů přehlédnuto. Tato aplikace je navíc plnohodnotným zálohovacím programem, navíc vybaveným i možností obnovení omylem vymazaných souborů. A když přidáme možnost 128/256 bitového kódování, je jasné, že se při přípravě balíku nešetřilo.

 


V oblasti audia balík nabízí výtečně fungující aplikaci NTI Ripper, která nejen ripuje, ale také automaticky přiřadí názvy zpěváků, písniček a alba. Music DVD pak připraví celé DVD i s obalem, fotografiemi zpěváků a plnými názvy. Všechny populární audioformáty jsou podporovány, navíc hotové dílko můžeme exportovat na všechny typy externích médií včetně chytrých mobilů. Pro playback slouží aplikace NTI Digital Jack.


Oblast práce s obrazem a videozáznamem není nijak robustní, u konkurence to ale není nikterak lepší - většina efektů je maximálně zautomatizovaná. Aplikace DVD Fit, která automaticky zkomprimuje film z dual-layer DVD na běžné DVD, tady byla již dříve. Osmička je doplněna nejen o podporu Blu-ray, ale také o nové DL disky o kapacitě 8.5 GB.


A jelikož firma NTI chtěla udělat i něco pro životní prostředí, umožnila nejen automatické ovládání, ale i možnost nechat počítač pracovat bez nás, neboť ve chvíli, kdy se procesy dokončí, software automaticky převede počítač do hibernace. Vypalovat navíc můžeme na několika mechanikách současně.   Celkově lze konstatovat, že se znovuuvedení balíku na trh povedlo, všechny oblíbené nástroje zůstaly a lze říci, že jejich ovládání je jednodušší, nežli u Nera. Tohle všechno tady ale už bylo.

Pokud pomineme mírně pozměněnou startovací aplikaci LaunchPad, jedinou skutečně výraznou změnou je přidání plnohodnotné verze zálohovacího programu Backup Now 5, který si jinak v lehce pozměněné podobě musíme koupit za 70 dolarů  (1400 Kč). Díky tomu je nezměněná cena 80 dolarů (1600 Kč) za Media Maker 8 solidní koupí (update pak stojí ještě méně), ovšem samozřejmě v případě, že již osmičku nemáme.

Jak sám název této aplikace naznačuje, můžeme s ní provádět  jak ruční, tak automatické zálohování. Díky možnosti „disk spanning“ lze archivovat části adresářů na několika DVD. Seznam periférií, na nichž můžeme zálohovat, je natolik široký, že lze se značnou důvěrou prohlásit, že jsme-li na nějaké zařízení schopni něco uložit, Backup Now 5 jtuto variantu bude podporovat. Druhou novinkou je NTI Digital FliX, což je příjemně vyhlížející a solidně fungující přehrávač DVD.

 


Hardwarové nároky zůstaly na přijatelné úrovni – procesor Pentium III 900 MHz, 256 MB RAM, 500 MB pevného disku. Výsledkem snahy je podařený a ucelený balík, který nabízí vyrovnanou kolekci aplikací potřebných pro tvorbu cédéček a dévédéček.

 

CS24

Verdikt

Na otázkou zda koupit nebo nekoupit neexistuje jednoznačná odpověď  – pokud na počítači nemáme plnohodnotné Roxio nebo Nero (nebo pokud nám tyto programy pijí krev) a samotnou osmičku dosud nevlastníme, sáhnutím do peněženky chybu rozhodně neuděláme. Pokud ale na počítači již Media Maker 8 je, bude rozumnější koupit si nejnovější verzi zálohovacího programu samostatně.
   


Hodnocení: 60%

Klady: Solidní alternativa pro Nero a Roxio

Zápory: Oproti verzi 8 jsou změny jen kosmetické

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.