Hlavní navigace

MEDIA MONKEY GOLD

1. 12. 2007

Sdílet

Vítejte u nového dílu Rychlokurzu. Dnes si představíme nestárnoucí stálici mezi hudebními katalogizéry a přehráv...


Vítejte u nového dílu Rychlokurzu. Dnes si představíme nestárnoucí stálici mezi hudebními katalogizéry a přehrávači. Přivítejte Media Monkey Gold.
Instalace
? Volba jazyka (čeština), pak stiskněte tlačítko OK a Další.
? Vyberte možnost Souhlasím s podmínkami licenční smlouvy, pokračujte tlačítkem Další.
? Čtyřikrát stiskněte tlačítko Další, pak Instalovat a nakonec Dokončit.
Po dokončení instalace bude program automaticky spuštěn.
Spustit program můžete poklepáním na ikonu na Ploše, z menu Start > Programy > Media Monkey > Media Monkey) nebo nejrychleji z panelu Rychlé spuštění .
Registrace
Při prvním spuštění je třeba program zaregistrovat – program vás k tomu sám vyzve. V dialogovém okně stiskněte tlačítko Register Media Monkey Gold a zadejte následující údaje:
Uživatelské jméno: PC WORLD Czech
Licenční klíč: V25-NM3-3K45-LKY5-KL5D-3JLU
a stiskněte tlačítko OK. Tímto vám budou povoleny všechny pokročilé funkce programu!
Při prvním spuštění budete také vyzváni k tomu, abyste zadali místa na disku, která chcete prohledat. Z hudebních souborů v těchto místech bude vytvořena vaše základní knihovna.
Dále program detekuje jemu známé přehrávače a nabídne vám převedení (Import) údajů o skladbách z těchto programů do Media Monkey.
Registrovat soubory nemusíte ihned na začátku (i když proč to neudělat hned, že?) – registraci vyvoláte kdykoli z hlavního okna z menu MediaMonkey Gold > Zadat registrační kód.
Knihovna
V knihovně najdete všechny své audio soubory, přehledně setříděné podle interpreta, alba, roku vydání nebo třeba podle vašeho vlastního hodnocení. Aby se však soubory v knihovně objevily, musíme programu říci, kde je má hledat. Je to snadné:

Přidání souborů do knihovny
? Stiskněte klávesu Insert (nebo menu Soubor > Přidat/Upravit skladby v knihovně).
? Zaškrtněte místa, kde se nacházejí vaše audio soubory. Může to být konkrétní adresář, celý harddisk nebo třeba právě vložené CD. Stiskněte tlačítko OK.
? Media Monkey prohledá daná umístění a všechny nalezené audio soubory zařadí na správné místo v knihovně.
Pokud vás nebaví provádět výše popsaný postup pokaždé, když přinesete domů nějaké písničky, nastavte si automatické sledování vybraných adresářů. (menu Nástroje > Nastavení > Sledovač souborů) a zde tlačítkem Přidat složku označíte adresář, který bude hlídán na změny (doporučuji nastavit třeba Dokumenty > Hudba). Pokud sem teď zkopírujete nové hudební soubory, budou automaticky zařazeny do knihovny a vy se nemusíte o nic starat.

Přehrávání

Podíváme se nyní na to hlavní – poslechneme si muziku. Pro přehrávání je důležitý vlastní přehrávač a seznam skladeb připravených k přehrávání (standardně je zobrazen vpravo od přehrávače, nebo je dostupný pod položkou v Knihovně). Ukážeme si v několika krocích, jak přidávat písničky do seznamu a co s nimi lze dále dělat.
? Najděte a označte v knihovně písničku (nebo více písniček podržením Ctrl a postupným použitím levého tlačítka myši).
? (nebo Alt+Enter) – označené písničky zařadí do seznamu písní na aktuální pozici a začne první ihned hrát,
? (Shift+Ctrl+Enter) – označené písničky zařadí až za aktuálně přehrávanou píseň – vybrané písničky přijdou na řadu ihned po ní,
? (Ctrl+Enter) – označené písničky se vloží do seznamu na konec,
? nebo poklepáním přidáte všechny aktuálně zobrazené písně do seznamu a ta píseň, na kterou jste poklepali, se spustí.
V seznamu můžete měnit pořadí písní jednoduše metodou drag&drop.
Stažení Audio CD na hard disk
Nebaví-li vás neustále vyměňovat hudební CD v mechanice, pak je jednoduše převeďte do populárních MP3 (nebo jakéhokoli jiného vhodného formátu, jako je OGG nebo WMA).
? Vložte audio CD do mechaniky. Ve složce Můj počítač se vám pod patřičným písmenem ukáže vaše vložené CD – pokud máte připojení k internetu, Media Monkey automaticky stáhne názvy písniček, alba, rok vydání... atd.
? Klikněte na (nebo Ctrl+Shift+R).
? Nastavte formát (doporučuji OGG nebo MP3) a požadovanou kvalitu – samozřejmě platí, čím vyšší kvalita, tím větší soubory.
? MP3 soubory budou standardně nahrávány do složky C:My Music – pokud chcete úložiště změnit, klikněte na a najděte jiné místo. Stiskněte tlačítko OK.
? Stahování písniček začne okamžitě. Průběh lze sledovat v dolním stavovém řádku.
Po dokončení budou nově stažené písničky automaticky připojeny na správné místo ve vaší audio knihovně a vzácné CD můžete založit zpátky do šuplíku.
Ve třetím kroku zaškrtnete volbu Vysunout CD po čtení – lépe si všimnete, že převod písniček na disk již skončil a případně můžete plynule vložit další CD.
Audio formát OGG je méně známý než MP3 a podporuje ho méně MP3 přehrávačů, poskytuje však při stejné velikosti výsledného souboru o něco kvalitnější výsledek.

Párty mód

Chystáte doma oslavu a chcete ji podbarvit muzikou? Potřebujete jukebox, kde by si kdokoli mohl nastavit muziku, kterou chce zahrát, ale přitom nemohl na počítači nic pokazit? I toto Media Monkey dokáže v několika krocích.
? Příprava: menu Nástroje > Nastavení > sekce Obecné > Párty Mód. Zde zaškrtejte volby pole obrázku.
? Start: menu Zobrazení > Párty mód (Ctrl+Alt+M), následuje tlačítko OK. Media Monkey se „roztáhne” přes celou obrazovku, nebude možné upravovat informace o písničkách, mazat, přesouvat, nebude možné se ani přepnout do jiného programu či napáchat jiné škody. Bude dovoleno pouze vybírat písničky a přidávat je do seznamu k přehrání.
Ani tento režim není 100% neprůstřelný!! Např. trojkombinace Ctrl+Alt+Del není blokována. Tento mód slouží hlavně jako ochrana před nechtěnými a neúmyslnými změnami a chybami.
? Párty mód opustíte klávesovou zkratkou Ctrl+Alt+M a zadáním vašeho hesla.
Aby se nikdy nestalo, že nebude nic ke hraní, aktivujte si automatického DJ (dý-džeje) v menu Přehrávání > Auto-DJ). Pokud je aktivován, hlídá, aby ve vaší frontě písní k přehrání byly písničky. Pokud počet vybraných písní klesne pod nastavené minimum, sám tam písničky doplní.

Nastavení vzhledu

Někomu z vás nemusí vyhovovat standardní modro-šedý vzhled. Nic se neděje, prostě si vyberte jiný.
? Menu Nástroje > Nastavení > sekce Vzhled > Skin.
? Vyberte si jeden z předpřipravených skinů (mě se líbí třeba Brushed Monkey , nebo si z internetu stáhněte takový, jaký se vám bude líbit (kliknutím na odkaz Najít více skinů).

Závěr

Program Media Monkey jsme si v Rychlokurzu již jednou popisovali (v únoru roku 2005) a nyní, po více než dvou a půl letech vám ho přinášíme znovu a dokonce ve verzi Gold. Media Monkey i po letech patří ve svém oboru mezi špičku.
URL: http://www.mediamonkey.com

Byl pro vás článek přínosný?