Hlavní navigace

Media server a nejen ten!

2. 2. 2007

Sdílet

Umax MV5000U a MX760HD představují něco jako set-top box a jsou určeny například pro sledování filmů, stažených z internetu nebo zazálohovaných přímo z DVD. Stačí do nich jen zabudovat 3,5“ IDE disk podle vašich představ. I když nikoli vždy…

CS24

Umax MV5000U a MX760HD představují něco jako set-top box a jsou určeny například pro sledování filmů, stažených z internetu nebo zazálohovaných přímo z DVD. Stačí do nich jen zabudovat 3,5“ IDE disk podle vašich představ. I když nikoli vždy…


Ke koupi jsou dvě verze Multimedia Player Mvix – MV5000U (3.999 Kč) a MX760HD (5.999 Kč) lišící se především podporou HD formátů a také síťovým připojením.

Zatímco dražší model (viz sníměk vlevo - větší obrázek) má zabudován Ethernet a bezdrátovou síť 802.11b/g a bez pevného disku může pracovat jako streamovací (v podstatě tedy jen předává film či muziku mezi diskem počítače a televizorem), MV5000U se k PC připojuje pouze přes USB a pevný disk vyžaduje.

Obě novinky pak potěší srdce většiny fanoušků multimédií, protože v případě zabudování pevného disku poslouží nejen pro zálohování fotografií, filmů a hudby, ale mohou fungovat i jako primární Media server a tudíž už nejsou jen rozhraním mezi vaším počítačem a domácím kinem, ale plnohodnotným serverem pracujícím na Linuxu; na náš dotaz na toto téma, nám bylo řečeno, že uživatel s Linuxem do styku vůbec nepřijde.

MV5000U je osazen procesorem Sigma 8511, který zajišťuje dekódování např. videa v DivX, vyspělejší MX760HD, jehož srdce tvoří Sigma 8621 zvládne už zpracovat HD formáty, včetně WMV9 a ASF. Aktualizace firmwaru, který obsahuje i dekódovací software, je podle Umaxu velmi jednoduchá. Obě zařízení pak u DivX podporují i titulky ve formátech SRT, SUB a SMI, poradí si např. s MPEG-1/2, DivX 3.11, DivX 5.0, Xvid, běžným DVD nebo s audiem a muzikou ve formátech Dolby Digital, Ogg Vorbis a MP3. Zajímavou funkcí je tzv. „DTS pass through“, kdy se audio výstup v tomto formátu prostorového zvuku pouze přesměruje rovnou na domácí kino.

Pokud jde o napojení televizoru či kina, MV5000U má digitální optický i koaxiální výstup typu 5.1, analogové video výstupy včetně komponentního videa a podporuje zabudování disku do 500 GB. Vyšší model MX760HD už má podporovat rozlišení Full HD, tedy 1.980 x 1.080 bodů, má zabudován konektor DVI a vložit do něj můžete i disky nad 500 GB.

A to nejlepší nakonec: podle zpráv ze zastoupení Umaxu jsou první kousky už k dispozici, podpora českých titulků by měla být připravena už příští týden a během zhruba měsíce se můžeme těšit i na kompletní lokalizaci.



Multimedia Player Mvix MV5000U se, stejně jako jeho vyspělejší kolega, připojují mezi počítač a televizor, resp. domácí kino (větší obrázek).


Foto: Umax

- - Bohumil Herwig, IDG on-line