Hlavní navigace

MeeGo 1.0 vydáno

31. 5. 2010

Sdílet

 Autor:
K dispozici je konečně nové společné dítko Nokie a Microsoftu, otevřený operační systém pro smartphony a notebooky MeeGo.

Příznivci mobilních technologických novinek mají důvod k radosti, na světě je nový mobilní operační systém, se kterým si „technické hračičky“ mohou vyhrát. Jde o linuxový open-source MeeGo ohlášený na MWC 2010, společný projekt Intelu a Nokie. V případě Nokie by MeeGo měl nahradit současný OS Maemo používaný například v modelu N900, u Inteli pak systém Moblin. V případě úspěchu možná i Symbian, který ale také patří mezi mobilní OS podporované Nokií.

Vlastně nebyl zveřejněn jen jeden systém, ale hned dva: MeeGo Notebook a MeeGo Handset, Z jejich označení je jasné, že jeden je variantou pro notebooky a druhý pro smartphony. Není zatím známo, jak moc se tyto vývojové větve budou rozdělovat. Výhledově by měl být systém použitelný i u dalších zařízení, mimo jiné i u HD televizí (podobně jako Android v případě Google TV).

Co má vlastně MeeGo za vlastnosti, díky kterým by měl být platným konkurentem Androidu, Windows Mobile a do jisté míry i iPhone OS?

Intel zdůrazňuje tyto:

Graficky bohaté prostředí,
- open-source,
- rychlý přístup k synchronizovanému kalendáři, úkolům, e-mailu, schůzkám i sociálním sítím,
- soustředění údajů ze sociálních sítí na jednom místě (to je dnes naprosto „in“),
- MeeGo nabídne Firefox Mobile pro smartphony a Google Chrome pro notebooky, díky otevřenosti se uživatelé pmožná brzo dočkají i mobilní Opery,
multimediální přehrávač,
- „optimalizace pro vysoký výkon a energetickou efektivnost“,
- v základní sadě podpora mnoha jazyků včetně polštiny, japonštiny, ruštiny, němčiny i britské angličtiny, čeština zatím chybí.

Zatím to vypadá zajímavě a na trhu je poptávka po moderním nástupci Symbianu, nicméně teprve uvidíme, kdy se objeví první smartphone s MeeGo a zda se mu podaří se prosadit proti sílícímu Androidu. Verze pro notebooky je ke stažení zde.

MeeGo Handset

MeeGo Notebook

Byl pro vás článek přínosný?