Hlavní navigace

Mega nabízí 50 GB místa zdarma, za příplatek i 4 TB

20. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Mega
Kim Dotcom spouští novou službu pro sdílení dat. Uživatele chce nalákat na neobvykle velký úložný prostor a šifrování všech uložených dat. A doporučuje jim prohlížeč Chrome.

V rozhovoru pro britský deník Guardian Kim Dotcom prozradil, že ke spuštění nového projektu, který dostane název Mega, dojde 20. ledna, tedy přesně rok od chvíle, co byl americkými úřady nuceně ukončen provoz kdysi populárního Megauploadu. O svých záměrech informoval Dotcom také prostřednictvím svého účtu na Twitteru, kde vyslovil přání přesunout na nový server všechna uživatelská data z jeho zaniklého předchůdce. Z toho důvodu je prý ve spojení s organizací Electronic Frontier Foundation (EFF).

Nová služba běží pod novozélandskou doménou Mega.co.nz. Dotcom počítá s tím, že každému uživateli nabídne zcela zdarma 50 GB úložného prostoru. Tím by projekt hned na startu získal velkou konkurenční výhodu, protože prostor nabízený službami Dropbox, Carbonite, Google Drive nebo Microsoft SkyDrive se pohybuje v rozmezí 2 až 7 GB. Uživatelé tzv. profesionálních tarifů si navíc mohou za příplatek 10 až 30 euro měsíčně (nebo výhodněji 100 až 300 euro ročně) pořídit úložiště o kapacitě 500 GB až 4 TB.

Mega


Dotcom nepopírá, že jeho rozhodnutí spustit novou službu pro sdílení dat má také politické pozadí. Vůbec se mu prý nelíbí způsob, jakým americká vláda zasahuje do soukromí uživatelů. Za politicky motivované ostatně označil i nařízení amerického soudu vyřadit Megaupload z provozu. Velký vliv měla podle něj na verdikt soudu i lobby amerického filmového průmyslu.

Kim Dotcom pro Guardian okomentoval také nedávné úmrtí Aarona Swartze, spoluzakladatele služby Reddit a známého aktivisty. Swartz měl minulý týden spáchat sebevraždu. Podle Dotcoma existují určité podobnosti ve způsobu, jakým jsou, resp. byli oba pronásledováni. Zmínil především určitou formu psychického nátlaku.

V rozhovoru dále vyjádřil své sympatie k Julianu Assangeovi, který se v současné době stále skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně před vydáním do Švédska. Assange má podle něj obavy z toho, že švédské úřady úzce spolupracují s jejich americkými kolegy. Riziko jeho vydání do USA ze Švédska je tak prý velmi reálné. Stejně tak prý Dotcom vidí určité podobnosti v tom, co se děje v kauze WikiLeaks a v kauze Megaupload.

mega-profesional


Dotcom se se již téměř rok úspěšně brání svému vydání do USA. Další projednávání jeho případu je naplánováno na duben. Velmi věří tomu, že soud nakonec rozhodne v jeho prospěch a po nějaké době se mu podaří uvést všechny věci do původního stavu.

Protože servery jsou umístěny na Novém Zélandu, uvidíme, nakolik dobře budou Dotcomovi spoluobčané snášet vysoké zatížení jediného transpacifického kabelu, kterým je ostrovní stát v současnosti připojen k internetu.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku