Hlavní navigace

Merlin a světoběžník

1. 1. 2008

Sdílet

Zdá se, že náš jediný skutečný 3G operátor (ten s bublinkami) poněkud přehlíží zatím možná malou, leč rychl...


Zdá se, že náš jediný skutečný 3G operátor (ten s bublinkami) poněkud přehlíží zatím možná malou, leč rychle rostoucí skupinu majitelů notebooků se sloty ­Express Card. Marně byste totiž v jeho nabídce hledali interní datovou kartu 3G/HSDPA pro toto rozhraní.
Express Card je přitom u mnoha ultrapřenosných, ale i běžných notebooků jediným dostupným slotem a alternativní řešení v podobě externích modemů jsou zejména z pohledu skutečně mobilních uživatelů doslova k smíchu. Pokud tedy vlastníte notebook s moderním Express Card slotem a chcete mít rychlá UMTS a HSDPA data stále k dispozici, nezbývá vám, než se poohlédnout po nějakém nedotovaném zařízení. Což je mimochodem vzhkedem k rychlému vývoji v oblasti mobilních datových služeb jen dobře, protože dva roky jsou v tomto oboru věčnost a je tak lépe se na mobilního operátora, jakkoliv v současné době technologicky nejprogresivnějšího, nevázat.
My jsme měli možnost vyzkoušet dvě podobné kartičky z produkce společností Novatel a Option, které padnou do slotu Express Card/34 a podle všeho využívají 3G čipsety Qualcommu: Merlin XU870 a GlobeTrotter Express 7.2.

Čaroděj Merlin

Karta XU870 amerického Novatelu nás zaujala již při rozbalení tím, že byla dodána včetně PCMCIA redukce (ta je běžně prodávána samostatně za cca 1 000?Kč) – jedná se tak o skutečně univerzální řešení, které můžete pořídit do současného notebooku bez obav, že by v budoucím modelu nefungovalo. Výrobce dává k dispozici ovladače pro systémy Vista a XP, my jsme testovali ve druhém jmenovaném a bohužel jsme narazili na drobné problémy. Program pro ovládání datové karty totiž správně fungoval pouze pro první připojení k internetu. Po odpojení byl někdy problém se opět připojit a vše vždy vyřešilo až restartování Windows. To je pro skutečně mobilního uživatele, který pobíhá s notebookem tu zapnutým, tu uspaným z místa na místo, poměrně nepříjemné, lze ale očekávat, že vše vyřeší nová verze ovladačů či ovládací utility.
U modelu, který nám dorazil na testy, byla jako maximální rychlost uvedena hodnota 3,6 MB/s, výrobce ale počítá s uvedením firmwaru, který maximální rychlost zdvojnásobí na 7,2 Mb/s – momentalně je pochopitelně obojí čistě akademická úvaha, neboť maximální rychlost HSDPA v čes-
ké síti O2 je omezena na 1 MB/s. Přístroj podporuje všechny běžné GSM (quad band) a 3G frekvence (tri band) a teoreticky jej tak můžete využít ve velké části světa, v praxi tomu ale nej­spíše zabrání roamingové ceny datových přenosů. Vedle HSDPA a UMTS jsou pochopitelně podporována také pomalá data GPRS/EDGE. O tom, k jakému typu sítě jste připojeni, vás informuje čtyřbarevná LED dioda na vyčnívající části karty – přečnívající část je bohužel nevýhodou většiny karet pro stísněný Express Card slot.
Merlin si zaslouží pochvalu za kvalitní příjem signálu, množství podporovaných platforem a volitelnou PCMCIA redukci, bohužel je z testované dvojice dražší. Výrobce již představil přímého nástupce, model Merlin X950 s podobnými parametry a cenou.

GlobeTrotter Express 7.2

Karta společnosti Option se od XU870 liší pouze umístěním SIM karty (ta je o něco bezpečněji zasunuta v části, která je skryta v notebooku), dvěmi diodami indikujícími stav a jiným způsobem vyklápění integrované anténky. Drtivá většina ostatních parametrů je podobná – podporována jsou tedy tři pásma UMTS a čtyři pásma GSM sítí, maximální rychlost je (tentokrát bez nutnosti upgradu firmware) 7,2 Mb/s. Dodávaný software byl o něco stabilnější, i když i tentokrát jsme občas pro bezproblémový provoz museli restartovat PC. Také Option nabízí volitelnou redukci pro rozhraní Cardbus, tedy PCMCIA.
Hlavní, a dlužno poznamenat, že významnou výhodou GT Express 7.2 je o bezmála dva a půl tisíce korun nižší cena. Jediné, co zbývá si přát, je podpora EV-DO, pokud ale víme, na trhu zatím není interní PCMCIA či Express karta zvládající UMTS, HSDPA i EV-DO sítě, a tak jedinou alternativou pro ty, kdo chtějí využívat i rozšířenější EV-DO síť, je kombinovaný modem Anydata ADU-630WH nabízený Telefonicou – ten je ale pochopitelně externí.

Verdikt:

Při výběru datové karty se rozhodně nemusíte spoléhat na svého operátora. Merlin i Globe­trotter jsou výbornou alternativou pro majitele notebooků se slotem Express Card.

Novatel Wireless Merlin XU870

Datová karta pro slot Express Card 34/54 a PCMCIA (s redukcí). Podporované sítě: GSM 850/900/1 800/1 900, UMTS 850/1 900/2 100, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA. Podporované systémy: Windows XP, Vista, Linux, Mac OS.
Klady: kvalitní příjem signálu, podpora Linuxu
Zápory: vyšší cena
Cena vč. DPH: 8 600?Kč
Zapůjčil: Novatel Wireless,
www.novatelwireless.com
Hodnocení: 3,5

Option GlobeTrotter Express 7.2

Datová karta pro slot Express Card 34/54 a PCMCIA (s redukcí). Podporované sítě: GSM 850/900/1 800/1 900, UMTS 850/1 900/2 100. GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA. Podporované systémy: Windows XP, Vista, Mac OS.
Klady: příznivá cena, bezpečnější uložení SIM karty
Zápory: stručná dokumentace
Cena vč. DPH: 6 180?Kč
Zapůjčil: Kobe,
www.kobe.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?