Hlavní navigace

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

1. 12. 2008

Sdílet

Konami přicházejí na herní trh s údajně posledním vystoupením Solid Snakea, kterým chce za sebe jeho tvůrce Hideo...


Konami přicházejí na herní trh s údajně posledním vystoupením Solid Snakea, kterým chce za sebe jeho tvůrce Hideo Kojima tuto velkou sérii uzavřít.

Snake. Solid Snake. Ve světě videoher má podobné renomé jako James Bond v tom filmovém. Specialista na sólo operace s nutností infiltrace, na akce, kde jde minimálně o záchranu světa a kdy narazí na bizarní nepřátele, ale také na krásné ženy. Ano, nyní stále mluvím o Snakeovi, přičemž jeho nejnovější dobrodružství s pořadovým číslem čtyři celou sérii uzavírá. Což je pro tvůrce jistým ospravedlněním pro obvyklé filmové vyznění díla, vycházejícího exkluzivně na konzole PlayStation 3.
Uvedené znamená, že v Metal Gear Solid 4 budete svědky opravdu velkého množství nehratelných filmových sekvencí, dílem příběhových a dílem akčních, ovšem s visačkou té nejvyšší kvality. Při tom všem zbývá ještě hodně prostoru a času pro samotné hraní, jež vás přitom protáhne různými kouty světa. Podíváte se dokonce do stověžaté matičky v misi nápadně připomínající starší Bondovky. Ne, dobře. Slibuji, že už necháme agenta 007 spát a soustředíme se především na hvězdu herního nebe, Solid Snakea. Jenže ten opět a přese všechno nebude na všechno tak úplně sám…
Abyste jako Snake dosáhli svého cíle, jímž je mimo jiné likvidace konkrétní vysoce nežádoucí osoby, dobře známé z minulých dílů, musíte projít bezpočet lokací strážených ozbrojenými vojáky. Naštěstí na spoustě míst probíhá lokální válečný konflikt, který můžete využít ku svému prospěchu. Třeba aktivním zapojením do válečného šílenství na té správné straně zde můžete řadu úseků následně pojmout jako čistokrevnou střílečku. Tady přijde vhod pestrá nabídka zbraní na výběr, potažmo jejich modifikací. Je však samozřejmě možné se konfliktu obezřetně vyhnout, a to zejména díky speciálnímu obleku nazvanému OctoCamo, což je unikátní kamufláž, která vám dovolí splynout s okolním prostředím.
Pokud si libujete v aktu střílení, potěší vás úseky, v nichž bude tato činnost takříkajíc nevyhnutelná. Nicméně ve všech ostatních případech na sebe přivoláte nežádoucí pozornost nepřátel, takže i zde se hodí opatrnější přístup k věci, navíc na základě na začátku zvolené obtížnosti. Hodí se kradmý postup podél zdí s následnou střelbou zpoza rohu, abyste byli co nejlépe krytí, s příjemnou eventualitou nasazení tlumiče zabraňujícího vašim oponentům zjistit, odkud právě vedete atak. Chopit se můžete i těžkých zbraní, jako je stacionární kulomet, minomet či raketomet, se kterým lze hravě sestřelit bojový vrtulník. Atmosféře výrazně napomáhá výborné audiovizuální zpracování, podpořené řadou efektů, Ty jsou tady, ehm, dost často jenom na efekt, ale funguje to.
Stejně funguje hlavní motiv, resp. záměr: vyhnout se veškerému zabíjení a cestou vpřed pouze obezřetně obcházet pozice ozbrojených složek, které v nevyhnutelném případě pacifikujete za pomoci speciálních technik pro boj tváří v tvář, za pomoci uspávací munice apod. V tomhle způsobu konání je skryta velká míra satisfakce, byť je určena jenom trpělivým a náročným hráčům. Ti si vychutnají různé metody odlákávání stráží z jejich postů, využití míst, kde se dá před jejich pozorností schovat, nebo přitažlivou kooperaci s malým, na dálku ovládaným robůtkem, schopným monitorovat dění v dané lokalitě. Díky opravdu nepřeberné škále herních možností a jisté nelinearitě postupu se budete moci na každé mapě skutečně „vyřádit“ a hra vám hned tak nezevšední.
Tím spíše, že na Blu-ray disku najdete i speciální bonus Metal Gear Online, který vám dovolí vytáhnout do on-line bojů pro 16 hráčů. Ti se mohou utkat na k tomu určených mapách při výběru jednak klasických režimů, ale také těch méně obvyklých, kam patří např. Team Sneaking. Jedna skupina zde hlídá speciální symboly před vetřelci vybavenými stealth kamufláží, která jejich postavy činí ve stínu neviditelnými. Metal Gear Online tak ve výsledku představuje další desítky hodin strávených u hraní Metal Gear Solid 4, u hry, která si zcela právem zaslouží status jednoho z nejlepších titulů, jaký je v současné éře konzol na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?