Hlavní navigace

Microsoft brzdí svůj Soapbox

27. 3. 2007

Sdílet

Microsoft se snaží dočasně omezit aktivitu na své službě pro sdílení videa Soapbox. To vše dokud nebude nainstalována nová technologie, která by měla automaticky detekovat autorsky chráněná díla.

CS24


Soapbox je odpovědí (rozumějte kopií) Microsoftu na velký úspěch Google YouTube. V únoru byl Soapbox otevřen pro veřejnost jako beta verze, každý uživatel si mohl nahrávat svá videa. Nyní je tato možnost dočasně vyhrazena jen registrovaným uživatelům.

Server již obsahuje 45 000 video klipů a společnost se snaží jejich nárůst omezit, aby se vyhnula problémům s nezákonným umisťováním autorsky chráněných filmů.
K tomuto rozhodnutí MS jistě přispěla žaloba, kterou 13. března podala filmová společnost Viacom na Google, protože na YouTube umožňuje dávat její filmy a pořady či jejich části. Žaloba proti Google je na částku jedné miliardy dolarů.

Microsoft má již dohodu se společností Audible Magic, bude používat její filtry na třídění a blokování videa tak, aby se na server nedostaly ty porušující zákony. Audible Magic také vytváří software pro držitele autorských práv, který by jim měl pomoci snadněji najít jejich nelegálně užívaný materiál.

Google i Microsoft odstraňují videa porušující autorská práva, pokud je na to držitel těchto práv upozorní. Což je pro filmové společnosti zdlouhavé a nepohodlné, proto se snaží tlačit na poskytovatelské společnosti, aby obsah filtrovaly z vlastní iniciativy.

Není známo, kolik nelegálního obsahu zatím Microsoft odstranil, ale každopádně se snaží, aby si nerozhněval velké mediální společnosti, se kterými má řadu dohod. Například s televizní stanicí Fox - na MSN portálu uveřejňuje její sportovní informace.

- - Alexandr Radecký