Hlavní navigace

Microsoft chce Yahoo

5. 2. 2008

Sdílet

Microsoft přišel s nejšílenější zprávou od začátku tohoto roku. Oznámil záměr koupit internetový portál Yahoo!. Za ten společnost nabídla více než 40 miliard dolarů. Celá situace řádně otřásla internetem.

CS24

Za Yahoo! je Microsoft ochoten zaplatit 44,6 miliardy amerických dolarů, tedy přes 800 miliard korun. Jen připomenu, že Yahoo! je web nabízející vyhledávání, freemail či každodenní zpravodajství z celého světa. Yahoo se zatím nijak nevyjádřil.

Tato zpráva pořádně zahýbala celým internetem. Akcie Yahoo! ihned po oznámení vylétly o necelých 48% a naopak akcie Googlu klesly o 8.5% (Yahoo! je jedním z konkurentů Googlu).

Microsoft chce touto koupí posílit své postavení na trhu vyhledávačů (provozuje vlastní portál msn.com), tedy i na trhu internetové reklamy, a to hlavně v boji s jedním ze svých největších rivalů, společností Google.

Vedení Yahoo není s dosavadní nabídkou Microsoftu spokojeno a provokačně chce jednat o možném prodeji akcií Google. Že by ovšem hlavní konkurent chtěl Yahoo koupit, to není příliš pravděpodobné. Jednak to není styl Google, ten raději odrovnává konkurenci kvalitou svých služeb, zadruhé by se to nelíbilo antimonopolním regulačním úřadům.

- - Tomáš Šulc, Alexandr Radecký