Hlavní navigace

Microsoft chtěl zrušit Windows a začít znovu od nuly

9. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Microsoft se ambiciózně pokusil vytvořit alternativní operační systém bez kódu Windows.

Někde tam venku by mohl existovat alternativní vesmír, kde Microsoft existuje bez Windows, ale pravděpodobně ne. Společnost Microsoft bez systému Windows je téměř nepředstavitelná, vzhledem k tomu, jak celosvětově populární se tento operační systém v průběhu desetiletí stal.

Jste spokojeni s Windows 11?

Ale už v roce 2008 vyšlo najevo, že Microsoft pracuje na alternativě k Windows. Tento operační systém, přezdívaný „Midori“, byl od základu přepsán tak, aby nebral v potaz veškerý existující kód Windows a začal od nuly.

Midori mohlo předznamenat novou éru Microsoftu, ale vývoj alternativy Windows byl v roce 2015 ukončen. Nyní série videí na X/Twitteru poskytuje nový pohled na tento ukončený projekt.

Proč bylo Midori tak zajímavé

Nejzajímavější na Midori nebyla skutečnost, že Microsoft byl ochoten opustit obrovskou hromadu starého kódu ve Windows, který dodnes způsobuje problémy.

Navíc to byl příslib nových funkcí, nástrojů a dokonce i nového webového prohlížeče, které by byly svěže moderní a zároveň zůstaly zpětně kompatibilní se systémem Windows.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Během prezentace, která proběhla ještě v roce 2013, Microsoft o nových nápadech a přístupech Midori hovořil s nadějí.

Na videích sdílených na X/Twitteru můžete vidět Joea Duffyho – který se na projektu Midori významně podílel a mimochodem už pro Microsoft nepracuje – jak hovoří o vývoji nového operačního systému.

Co se stalo s Midori?

O pouhé dva roky později Microsoft od Midori oficiálně upustil. K tomuto rozhodnutí pravděpodobně vedly interní krize, protože by nedávalo smysl zahodit celý výzkum a vývoj jen tak z rozmaru, ale nikdo to neví jistě.

Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
0:00/

Dřívější zprávy, které se datují do období aktivního vývoje Midori, odhalují velkou skepsi vůči projektu. Proč opouštět staré jádro a začínat s něčím úplně novým, když to staré stále funguje dostatečně dobře a dá se ještě vylepšit? Koneckonců Microsoft vždy upřednostňoval dlouhou životnost systému Windows a jeho schopnost vyvíjet se po mnoho a mnoho desetiletí dalekosáhlým způsobem.

CS24

Po zrušení Midori Microsoft převzal některé jeho nápady a začlenil je do systému Windows. Ale i když tak učinil, Microsoft se podivně snažil udržet nad Midori roušku tajemství.

Možná Microsoft nechtěl, aby svět jako celek uvěřil, že by mohla existovat skutečná alternativa k Windows. Koneckonců Windows dodnes zůstávají základním kamenem téměř všeho, co se týká Microsoftu, ústředním stavebním kamenem společnosti navzdory všem svým slabinám a nedostatkům.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.