Hlavní navigace

Microsoft chystá 10 oprav, i pro Internet Explorer 8

5. 6. 2009

Sdílet

Microsoft chystá na příští úterý celkem 10 aktualizací, které opraví chyby ve Windows, Internet Exploreru, Wordu i Excelu. Z hlediska počtu oprav by šlo o největší pravidelnou aktualizaci od října loňského roku.

Před měsícem Microsoft uvolnil jedinou bezpečnostní záplatu, obří aktualizaci opravující ovšem hned 14 zranitelností v PowerPointu.

 

Viz také: Microsoft zveřejnil obří záplatu pro PowerPoint

 

Z celkového počtu 10 oprav se jich má 6 týkat operačního systému, 1 bude určena pro Internet Explorer, 1 pro Word, 1 pro Excel a 1 pro sadu MS Office jako celek. 6 z těchto 10 záplat Microsoft sám hodnotí jako kritické. Andrew Storms ze společnosti nCircle Network Security pro americký Computerworld uvedl, že podle něj se nejvážnější problém bude týkat webového prohlížeče. Chyba je totiž jako kritická hodnocena i v nejnovějších verzích prohlížeče a na všech operačních systémech včetně kombinace Windows Vista a MSIE 8. V případě Internet Exploreru 8 půjde dokonce o první kritickou aktualizaci od oficiálního uvedení finální verze prohlížeče letos v březnu.

Zajímavé je, že v aktualizacích bude podle všeho scházet oprava pro PowerPoint pro uživatele MacOS. Microsoft přitom opravu pro tuto platformu opomněl už minulý měsíc a vydání aktualizace zřejmě opět odkládá. Jonathan Ness z Microsoft Security Response Center ovšem uvedl, že mezi mnoha zaznamenanými pokusy o zneužití této chyby nebyl žádný útok směřující proti uživatelům MacOS.

 

Viz také: Microsoft měl ve vztahu k MacOS porušit vlastní pravidla

 

CS24

V tuto chvíli není jasné, zda mezi opravami bude také aktualizace chyby ve Windows/DirectX (Útočníci zneužívají neopravenou chybu DirectX). Protože byla objevena teprve před několika dny, analytici jsou skeptičtí k tomu, že by Microsoft stačil opravu tak rychle vyvinout i otestovat.