Hlavní navigace

Microsoft chystá deset „falešných“ aktualizací pro Windows 7

11. 5. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft plánuje otestovat aktualizační mechanizmus nových Windows 7 RC tím, že uživatelům během tohoto týdne nabídne 10 „falešných“ (neboli zkušebních) aktualizací.

Je to již podruhé, co Microsoft testuje takovýto typ aktualizací pro Windows 7, protože již v únoru rozeslal uživatelům pět testovacích záplat.

Brandon LeBlanc, mluvčí Microsoftu, informoval, že proces testování začne v úterý 12. května a cílem společnosti má být prověřit schopnost doručit a spravovat aktualizace nového operačního systému v situacích odpovídajících reálnému životu.

Tyto falešné aktualizace do počítače nakopírují sice skutečné soubory, ale nebude se jednat o aktualizace či opravy, ale o stejné systémové soubory, které jsou již součástí Windows 7 a ty budou přepsány jejich duplikáty. Na rozdíl od únorového testu však budou aktualizace nainstalovány automaticky, jen s jedinou výjimkou, která poskytne před instalací detailní informace o aktualizaci a uživatelé budou moci rozhodnout, zda ji budou chtít instalovat či nikoliv.

Pokud se uživatelé Windows 7 RC nebudou chtít testů zúčastnit, musí přejít do ovládacího panelu služby Windows Update a změnit nastavení na jiné, než výchozí „instalování aktualizací automaticky“ a až se pak falešné aktualizace zobrazí v seznamu, bude potřeba na ně kliknout pravým tlačítkem a vybrat funkci „hide update“, aby byly vymazány z tohoto seznamu.

Nicméně Microsoft byl již od doby vydání Windows 7 RC nucen vydat jednu netestovací aktualizaci, neboť během testů přes uvolněním Release Candidate verze unikla velká chyba, která mohla poškozovat aplikace a zabraňovat jim, aby byly správně nainstalovaná, jak informoval Microsoft v dokumentaci. Oprava na tuto chybu se objevila ve službě Windows Update během čtvrtka a počítače s nastavenými automatickými aktualizacemi tento soubor již tedy pravděpodobně obdržely. Problém se měl týkat jen anglické 32bitové verze Windows 7 RC, kterou ovšem pravděpodobně testuje nejvíce lidí.