Hlavní navigace

Microsoft dostal obří pokutu

28. 2. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft včera dostala od Evropské komise opravdu obří pokutu a to téměř 900 milionů euro. Podle Evropské komise totiž Microsoft stále nesplnil její požadavky.

CS24

Ty se týkají ještě sporů z roku 2004, kdy Microsoft dostal první tučnou pokutu za to, že prý diskriminuje programátory jiných firem a dostal pokutu téměř půl miliardy euro. Tento spor se táhl až do minulého roku, kdy jej potvrdil soud, Microsoft zaplatil a považoval tím celou věc za uzavřenou.

Jenže to byl strategický omyl. Evropské komisi se totiž nelíbí podmínky, za kterých Microsoft uzavřel s open source programátory smlouvy, a za ty se rozhodli této společnosti udělit další mastnou pokutu, tentokrát rovnou 899 milionů Euro (více jak 21 miliard korun). K této obří částce komise dospěla hlavně poté, co Microsoftu důkladně spočítala všechny pokuty za průtahy.

Tato obří suma už jistě zajímá i samotný Microsoft, protože činí okolo 12% peněz, které má Microsoft uložen jako finanční rezervy, což už není zanedbatelná částka.

Uvidíme jak se k tomuto kroku postaví samotný Microsoft, očekávat se dá soudní spor. Evropská komise v čele s Nickel Neelie je totiž proti Microsoftu v poslední době velmi ostře postavená.

- - Tomáš Šulc