Hlavní navigace

Microsoft nabízí odměnu za provozovatele botnetu Rustock

20. 7. 2011

Sdílet

Microsoft nabídl odměnu 250 000 dolarů tomu, kdo poskytne informace vedoucí k dopadení a odsouzení tvůrců botnetu Rustock. Stopy prý vedou do Ruska.

Naposled se Microsoft k podobnému kroku odhodlal před cca 2 lety, když společnost nabídla stejnou částku za uvěznění tvůrců červa Conficker.

 

Microsoft vypsal odměnu na blogu Technetu (PDF). Zde je uvedena také e-mailová adresa, kam lze posílat tipy.

Microsoft již na konci března ve spolupráci s místními policejními orgány prakticky zlikvidoval řídicí (command-and-control) servery botnetu Rustock v USA. Celosvětově pak od té doby počet infikovaných PC poklesl z asi 1,6 milionu na cca 700 tisíc.

Microsoft příslušné oznámení publikoval také v ruském tisku. Firma i další bezpečnostní experti jsou přesvědčeni, že alespoň někteří z šéfů botnetu žijí v Petrohradě nebo v Moskvě.

 

Odměny, které Microsoft nabízí informátorům, ale dosud příliš výsledků v boji proti podvodníkům nepřinesly. Microsoft program spustil v roce 2003 a do fondu vložil 5 milionů dolarů. Odměnu 250 000 dolarů nabídl již pětkrát, vyplacena však byla pouze jednou.

CS24

V roce 2004 byl zatčen Sven Jaschan, německý teenager, který vytvořil červ Sasser. Ke svému činu se přiznal a pro svůj věk vyvázl s 21 měsíci podmíněně. Roku 2005 pak Microsoft rozdělil slíbenou částku mezi dva informátory.

Dosud „aktivní" jsou vypsané odměny za tvůrce červů Blaster, Sobig, MyDoom a Conficker.