Hlavní navigace

Microsoft nabízí zdarma webový server IIS Express 7.5

18. 1. 2011

Sdílet

Společnost Microsoft začala nabízet další produkty zdarma - mj. i bezplatnou verzi jejího webového serveru IIS, která je určena pro vývojáře.

IIS Express 7.5 má zlepšit schopnosti vývojářů tvořit a testovat webové aplikace. Server nabízí kompletní vlastnosti, které jsou od produktu této kategorie očekávány, jako je SSL, přepisování URL a další IIS 7.x moduly a podporuje ASP.Net a projekty typu ASP.Net MVC. Instalační soubor má méně než 5 MB a nevyžaduje administrátorský účet pro běh či ladění aplikací z Visual Studia, jak informoval Scott Guthrie, viceprezident divize vývoje v Microsoftu.

IIS Express 7.5 pracuje pod operačními systémy Windows XP a novějšími a tento produkt přišel týden po té, co Microsoft uvolnil ASP.Net MVC 3 a nástroj WebMatrix pro tvorbu webů (více o něm viz článek Microsoft zdarma nabízí nástroj WebMatrix pro tvorbu webových stránek). Další z novinek, kterou od tohoto týdne Microsoft poskytuje zdarma, je databázový engine SQL Server Compact Edition 4, který může být používaný webovými aplikacemi. Guthrie popisuje, že stačí jednoduše zkopírovat soubory SQL Server Compact Edition do adresáře \bin v ASP.Net aplikaci a pak jej lze již používat.

Pro vývoj, testování nebo menší produkci může být SQL Server Compact Edition 4 užitečný zejména proto, že pracuje s existujícími .Net API a podporuje syntax kompatibilní s plnou verzí SQL Serveru. Guthrie potvrzuje, že lze využívat existující API jako je např. ADO.Net či pokročilé ORM (Object Role Modeling) jako je Entity Framework či Nhibernate. Použití kompaktní verze SQL Serveru tedy nevyžaduje žádné zvláštní data ani dovednosti.

Tím ale množství nástrojů pro vývoj webu uvolněných tento týden Microsoftem stále nekončí. Nově je také dostupný Orchard 1.0, který nabízí správu obsahu a bloggovací systém pro tvorbu webu a jeho správu bez nutnosti psát jakékoliv programovací kódy. Orchard je vytvořen jako ASP. Net MVC 3 aplikace, spolupracující pro ukládání dat se zmíněným SQL Servere Compact Edition 4. Poslední dvě skládačky do mozaiky, jež Microsoft v tomto týdnu uvolnil, jsou Web Deploy V2 a Web Farm Framework V2, což jsou služby, které mají přinést flexibilní a současně výkonný způsob, jak nasadit ASP.Net aplikace buď na jeden server nebo na celou webovou farmu.

Byl pro vás článek přínosný?