Hlavní navigace

Microsoft představil Office 2010 Technical Preview

15. 7. 2009

Sdílet

Společnost Microsoft podle očekávání představila zkušební verzi kancelářského balíku Office 2010. Na trh by se pak měl dostat v první polovině příštího roku.

Na konferenci Worldwide Partner v americkém New Orleans Microsoft prezentoval Office 2010 a Visio 2010 jako součást programu Technical Preview. „Do stejného testovacího programu jsou zařazeny i Microsoft SharePoint Server 2010 a Project 2010, ovšem jsou více limitovány počtem účastníků“ uvedla společnost. Další produkt spadající do nové generace rodiny Microsoft Office, Exchange Server, byl k testování ve verzi beta uvolněn již v dubnu.

Sada Office zůstává de facto standardním kancelářským produktem, nadále určeným jak podnikům, tak i běžným spotřebitelům. Přesto i tentokrát přišel Microsoft s několika zajímavými novinkami. Tou nejvýraznější je zcela určitě nový projekt pojmenovaný jako Office Web Apps, kterým se Microsoft snaží držet krok se svým hlavním konkurentem - společností Google. Uživatelé díky této nové službě dostanou možnost rychle, snadno a hlavně bezplatně vytvářet dokumenty aplikací Office v okně webového prohlížeče či je sdílet s ostatními uživateli. Konkrétně se pak v této službě počítá s aplikacemi Word, PowerPoint a Excel, které tvoří jakési jádro kancelářské sady Office, a také nástrojem OneNote.

CS24

Webové aplikace budou volně dostupné všem uživatelům, registrovaným ve službě Microsoft Live, kterých je více než 400 miliónů na celém světě. Stejně tak bude Office Web Apps k dispozici i všem zaměstnancům společností, které mají s Microsoftem uzavřenou smlouvu. I přes “útok“ na oblast internetových aplikací je však pro Microsoft i nadále prioritou udržet dominantní postavení svého kancelářského balíku Office na desktopech.

S uvolněním plné verze kancelářské sady Microsoft Office 2010 se počítá na první polovinu příštího roku. Na trh by tedy měla přijít již jako plnohodnotný kancelářský produkt pro velmi očekávaný operační systém Windows 7, jehož uvedení je již naplánováno na 22. října.