Hlavní navigace

Microsoft přiblížil data ukončení podpory Exploreru a starého Edge

20. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft se chce zaměřit na nový Edge, starým prohlížečům tak dá brzy sbohem.

Microsoft v pondělí oznámil data, která postrkují Internet Explorer a původní Edge blíž jejich konci. Nejde přitom o nečekané prohlášení, vždyť s vydáním poslední verze byl Explorer už před více než čtyřmi lety odstaven na vedlejší kolej a jeho vývoj ukončen.

A když společnost před nedávnem představila přepracovaný Edge postavený na opensourcovém Chromiu, bylo jen otázkou času, než něco podobného potká také jeho původní verzi, představenou s Windows 10 v létě 2015. Přestože Microsoft oznámení týkající se dvou prohlížečů spojil do jediného příspěvku, každé z nich cílí na jinou skupinu uživatelů, byť se zčásti mohou překrývat.

Paradoxně, uživatele Internet Exploreru 11 až taková změna nečeká. Ovlivněna bude pouze schopnost prohlížeče propojit se s aplikacemi a službami sady Microsoft 365. Konkrétně webová aplikace Teams přestane prohlížeč podporovat 30. listopadu, ostatní produkty Microsoft 365 ukončí podporu IE11 příští rok, 17. srpna. Termíny platí pochopitelně též pro aplikace a služby sady Office 365. Ukončení podpory však neznamená, že dané produkty budou ze dne na den z prohlížeče nepřístupné. Jen je od tohoto data třeba počítat s postupným omezováním funkčnosti. Omezení se přitom vztahuje též na IE režim zabudovaný do chromiové verze Edge.

Pro uživatele starého Edge je pak zásadní datum 9. března 2021, kdy obdrží poslední bezpečnostní aktualizaci. Jeho další užívání bude možné, nebude však už nadále záplatován a uživatelé se tak budou vystavovat zvyšujícímu se bezpečnostnímu riziku.

Microsoft se tak definitivně začne soustředit výhradně na nový chromiový Edge, s jehož distribucí začal v červnu. Vynechány zatím byly systémy s Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education, Windows 10 Workstation Pro a také Home a Pro spravované administrátory v rámci firemní infrastruktury.

Ti, kterým Edge nebyl vyměněn automaticky, by si tak novou verzi měli do uvedeného data stáhnout manuálně. Anebo přejít na prohlížeč konkurence…

Byl pro vás článek přínosný?