Hlavní navigace

Microsoft: Prodej Windows 7 trhá rekordy

10. 11. 2009

Sdílet

Microsoft oznamuje úspěchy prodejů Windows 7 za prvních 10 dnů, iPhone pomáhá odhalovat prasečí chřipku a Surface od Microsoftu získává třetí rozměr. Více informací najdete v naší videoreportáži...

Svět technických pokroků

 

Nejprve se podíváme do Japonska a na Tchajwan, obě země totiž navštívil Steve Ballmer. Na tiskové konferenci v Tokiu výkonný ředitel Microsoft oznámil, že prodejnost Windows 7 zde dosahuje skvělých čísel a za prvních 10 dnů se prodalo více kusů než v případě Windows XP nebo Vista. Řeč byla i o budoucnosti televizorů.

V Tchaj-peji Ballmer oslavil 20 let působení Microsoftu na Tchajwanu tím, že spolu s ministerstvem hospodářství odsouhlasil otevření obrovského cloud computing centra. Podrobnější informace o tomto centru zatím nejsou známy.

Ballmer si však nenechal ujít ani představení nového smartphonu s Windows Mobile 6.5. Model s označením HD2 od HTC dosahuje tloušťky pouhých 11 mm a nabízí 4,3" dotykovou obrazovku podporující technologii Multi-touch. Zásilka určená pro Evropu a Asii je již na cestě a na trhu se telefon objeví v polovině listopadu. V USA se ho dočkají až začátkem roku 2010. Uvnitř smartphonu dřímá 1GHz Qualcomm Snapdragon procesor, 448 MB paměti RAM, 5 Mpx fotoaparát, GPS navigace a baterie, která vydrží přehrávat video až 8 hodin nebo udrží telefon 390 hodin v pohotovostním režimu. Na Tchajwanu se bude telefon prodávat v přepočtu za 16 000Kč, podle HTC by se však ceny měly regionálně lišit.

Intel má opět potíže, tentokrát s newyorským generálním prokurátorem. Andrew Cuomo obvinil společnost Intel z porušení antimonopolních zákonů, kterého se měla dopustit nezákonným systematickým manipulováním a ovlivňováním trhu. Intel však namítá, že jde o reprodukci soudního řízení z roku 2005 s konkurenční společností AMD. Mluvčí Intelu se k tomu vyjádřil následovně: "Ani spotřebitelům, důsledně vyhledávajícím nejnižší ceny a nejvyšší míru inovace, ani spravedlnosti vytažením tohoto případu službu neprokážete. Budeme se bránit."

Chcete vědět, jestli máte prasečí chřipku? Stáhněte si aplikaci. Lékaři z Lékařské fakulty na Harvardu vložili poznatky z desítek tisíců stránek o svých výzkumech do jednoduché aplikace pro iPhone nazvané HMS Mobile Swine Flu Center. Ta obsahuje mapy, videa a informace o prevenci, odhalení a léčbě tohoto viru. K dispozici je dokonce řada otázek, které mohou pomoci ke zjištění přítomnosti viru v těle. A nechybí ani tipy, jak přežít při nakažení nebo mapa zachycují oblasti, ve kterých vir vypukl. Tady je mapa a GPS navigace ukazuje, že se nacházím na severovýchodě USA. Červená vlajka mi říká, že jde v této chvíli o nakaženou oblast, momentálně se v ní vyskytuje virus a lidé s typickými příznaky jsou pravděpodobně nakaženi. Kolik stál vývoj této aplikace, ani kolik lidí si ji prozatím stáhlo, jsme se nedozvěděli. Dostupná je přes Apple app store v přepočtu asi za 40 Kč.

Výzkum německých laboratoří v Hasso Plattner Institute obohatil Surface od Microsoftu o třetí dimenzi. Právě se díváte na oblíbenou hru dáma. Když při ní hráči umístí dvě hrací kostky na sebe, počítač to rozpozná. Části kostek nazvané Luminos jsou ze svazků skleněných vláken, což umožňuje rozpoznat umístění dvou kostek nad sebou. Použity mohou být i jako číselníky s kruhovou stupnicí a ukazovat určitým rozpoznatelným směrem. Technologie je výsledkem výzkumných prací profesora Patricka Baudische a studentů Torstena Beckera a Frederika Rudecka. Hasso Plattner Institute má v plánu Luminos předvést na konferenci Professional Developers Conference společnosti Microsoft. Na letošním ročníku konference Computer Human Interface v dubnu představil institut technologii Nanotouch, která umožňuje ovládat dotykovou obrazovku ze zadní strany zařízení. Kdy se tyto technologie objeví na trhu, zatím není známo.