Hlavní navigace

Microsoft radí, jak na Windows nainstalovat Linux

17. 10. 2023

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
Aktualizováno 23. 10. 2023 11:55
Na oficiální stránce podpory Windows se objevil návod, jak si zdarma do počítače nainstalovat konkurenční operační systém Linux.

Microsoft v posledních letech změnil svůj postoj k open source operačnímu systému Linux. Jeho zeštíhlenou verzi lze nalézt například v subsystému Windows pro Linux, který umožňuje spouštět spustitelné soubory systému Linux ve formátu ELF. Nyní však Microsoft zašel ještě o krok dál a na své oficiální stránce podpory podrobně vysvětluje, jak mohou zájemci nainstalovat plnohodnotný Linux na svůj počítač s Windows.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Microsoft popisuje Linux jako operační systém podobný Windows, ale „s otevřeným zdrojovým kódem a plně přizpůsobitelný“. Podle návodu lze Linux nainstalovat ve čtyřech krocích. Prvním je výběr způsobu instalace. Zde si uživatelé mohou vybrat mezi výše zmíněným subsystémem Windows pro Linux (WSL), virtuálním počítačem (VM), místní instalací v počítači nebo v cloudu.

Dále následuje výběr vhodné distribuce Linuxu. Zde pomáhá Microsoft tím, že zohlední způsob, jakým počítač používáte, jeho výkon a dostupnost podrobné dokumentace. Poté se požadovaná linuxová distribuce nainstaluje na flash disk s minimálně 16 GB úložného prostoru; k tomu jsou určeny i vybrané nástroje. Microsoft také vysvětluje, jak začít pracovat se správci linuxových balíčků a dalším softwarem pro Linux.

Proč tyto pokyny přicházejí právě teď?

Pravděpodobně není náhodou, že Microsoft podrobný návod k instalaci Linuxu zveřejňuje právě teď. Až dosud mohli uživatelé s Windows 7 nebo Windows 8 přejít na Windows 10 nebo Windows 11 zdarma s využitím své stávající licence. 

Nyní však již nelze k aktivaci novějších verzí použít klíče od Windows 7 nebo Windows 8. Jedinou možností je tedy zakoupení nové licence. Alternativou by mohl být Linux, který bude na rozdíl od Windows 7 a Windows 8 nadále vybaven bezpečnostními aktualizacemi.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?