Hlavní navigace

Microsoft má rekordní zisky díky cloudu a balíku Office, tratí na počítačích Surface

30. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Microsoft zveřejnil své finanční výsledky za další čtvrtletí a je na co koukat. Rekordní tržby a zisk jsou způsobené hlavně cloudovými službami a firemními produkty. Na druhou stranu klopýtá prodej fyzického hardwaru v podobě počítačů Surface a konzolí Xbox.

Jak je tomu zvykem, s koncem každého kvartálu se velké firmy chlubí s tím, kolik dokázaly za dané období vydělat (nebo prodělat). Výjimkou není ani Microsoft, který výsledky svého hospodaření zveřejnil 24. října, tedy pár dní zpět. Softwarový gigant v období od července do září letošního roku utržil 56,5 miliard dolarů, což je o 13 % více, než ve stejné období v minulém roce.

Čistý zisk Microsoftu za Q1 2024 činí 17,6 miliard dolarů, což je opět oproti stejnému období v minulém roce nárůst o 26 %. Z čísel je tedy patrné, že se Microsoftu nejen poslední čtvrtletí dařilo. Tedy alespoň v online sféře. Počítačová divize, do které spadá i prodej koncových zařízení Surface počítačů a konzolí Xbox, zaznamenala meziročně ztráty o 22 %, v případě konzolí pak prodeje poklesly o 7 %.

Obří akvizice je na spadnutí. Ke schválení odkupu Activision Blizzard Microsoftem možná dojde příští týden Přečtěte si také:

Obří akvizice je na spadnutí. Ke schválení odkupu Activision Blizzard Microsoftem možná dojde příští týden

Z čísel zveřejněných Microsoftem je dále patrné, že společnost tahají dopředu čím dál více cloudové služby a komerční a spotřebitelské produkty Office. Divize Intelligent Cloud v čele s hlavním tahounem služby Azure vykázala tržby ve výši 24,3 miliard dolarů (meziročně nárůst o 19 %). Další divize Productivity and Business Processes, do které spadají výše zmíněné produkty Office, síť LinkedIn a služby Microsoft Dynamics, pak vykázala tržby v hodnotě 18,6 miliard dolarů (meziročně nárůst o 13 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.