Hlavní navigace

Microsoft Security Essentials zachytil 98 % malwaru

2. 10. 2009

Sdílet

To, že Microsoft Security Essentials nemusí být žádným otloukánkem ani ve srovnání s plavenými produkty, ukázaly už výsledky testů zkušební verze.

Viz také: Microsoft Security Essentials v prvním testu obstál

Test německého serveru AV-Test.org ukázal, že finální verze dokáže identifikovat až 98 % z půlmilionového vzorku testovaného malwaru. Společnost AV-Test.org testovala finální verzi Microsoft Security Essentials nejprve proti wildlistu (tj. vzorek právě aktivních škodlivých kódů) virů, červů a trojských koní. Zde produkt Microsoftu dosáhl dokonce 100% účinnosti detekce. Pak následoval test proti větší databázi „obecného“ malwaru, kde Security Essentials uspěl na 98,4 %. Více než 90% detekci prokázala aplikace i proti databázi spywaru a adwaru. Nakonec software dokázal zachytit veškeré testované rootkity.

CS24

Microsoft Security Essentials ovšem prakticky nemá modul pro behaviorální analýzu, tj. detekci malwaru na základě podezřelého chování; to je problém zejména v souvislosti s hrozbami typu zero day. Na druhé straně tuto funkci často nenabízejí ani konkurenční placené bezpečnostní produkty, respektive je k dispozici jen v dražších verzích „Internet“. Větším problémem se potenciálně zdá být to, že aplikace často nedokáže znovu zapnout firewall Windows poté, co jej nějaký malware vypnul. I tak ale celkově dosáhl Security Essentials velmi dobrého výsledku, bez ohledu na to, že specializovaní dodavatelé bezpečnostního softwaru pokládají produkt za slabý.

Viz také: Microsoft Security Essentials přichází (aktualizováno)

Autor článku