Hlavní navigace

Microsoft skupuje docházející IPv4 adresy

25. 3. 2011

Sdílet

Hodnota IPv4 adres vzrůstá, Microsoft zaplatí 7,5 milionu dolarů za 666 624 adres od bankrotujícího Nortelu.

V minulém týdnu podala zkrachovalá telekomunikační společnost Nortel návrh u konkurzního soudu v Delaware, že Microsoft od ní odkoupí IPv4 adresy, které firma dosud vlastnila. A to za cenu odpovídající 11,25 dolarům za kus.

Pokud bude tento obchod schválen, zhruba 470 000 adres by získal Microsoft okamžitě a zbytek po ukončení procesu bankrotu Nortelu. Jedná se o první, ale pravděpodobně nikoliv poslední ohlášený obchod tohoto typu a s takovým množstvím adres.

Informace o takto velkém obchodu přichází jen několik týdnů poté, co organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ohlásila, že volné IPv4 adresy došly a nyní již zbývají jen zásoby v regionálních registrech – více viz článek Poslední IPv4 adresy byly dnes rozděleny. V této souvislosti se hned objevily spekulace o tom, že s nedostatkovými adresy začnou probíhat dosud neobvyklé obchody a dokonce se zformuje celý trh s tímto typem adres. Jedinou alternativou je totiž přechod na IPv6, který ovšem přináší organizacím určité výdaje a rizika, nicméně tento krok lze jen oddálit a není možné se mu vyhnout.

Někteří spekulátoři o kroku Microsoftu tvrdí, že kupuje blok adres od Nortelu (s nímž dříve spolupracoval na řešeních sjednocené komunikace), aby adresy později zase prodal dále. Objevují se i hlasy, že nákup IPv4 adres od krachující firmy neodpovídá pravidlům amerického registru spravujícímu volné adresy (ARIN), podle nichž by Nortel měl volné adres zase vrátit a ty by následně měly být znovu přerozděleny.

Nortel je v režimu ochrany před věřiteli od ledna 2009 a od té doby se snaží prodávat svůj majetek, aby mohl vyplatit podíl svým akcionářům. O prodeji svých IPv4 adres začal uvažovat na konci roku 2010, kdy začalo být jasné, že půjde v blízké budoucnosti o cennou komoditu.

Nákupu IPv4 adres Microsoftem se detailněji věnuje také Ondřej Filip ze sdružení NIC.CZ v blogovém příspěvku Šedý trh adres na startu?

Byl pro vás článek přínosný?