Hlavní navigace

Microsoft spouští hostovanou službu ALM

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Po roce ve zkušební verzi spouští společnost službu Team Foundation Service, která je hostovanou verzí softwaru pro správu životního cyklu aplikací (ALM). Službu může bezplatně používat maximálně pět uživatelů z jedné organizace.

„ALM je známý jako software pro firmy. Jeho služby by ale mohli využít i uživatelé, kteří produkt nepotřebují v podnikovém měřítku, ale stále by z jeho nástrojů a služeb mohli těžit při správě svých projektů,” řekl Karthik Ravindran, ředitel marketingu a managementu pro ALM.

Použití Team Foundation Service bude pro pět nebo méně uživatelů zdarma. Služba může být využita pro neomezené množství projektů. Předplatitelé MSDN Premium, Ultimate a Test Pro získají společně se svým předplatným i volný přístup k TSF. Microsoft spustil službu ve spojení s konferencí pro vývojáře Build, která probíhá tento týden v Redmondu.

Microsoft nezveřejnil datum, kdy bude služba dostupná pro více než pět uživatelů, ani kolik bude stát. Cena bude založena na kombinaci funkcí a využití výpočetních a síťových zdrojů, řekl Ravindran.

Team Foundation Service nabízí většinu možností jako Team Foundation Server (TFS), na kterém je hostovaná, včetně sledování pracovních položek, plánování a správu projektů a mnoho dalších. TFS nepodporuje pouze vývoj v prostředí .Net pro Windows, ale také v ostatních jazycích, včetně Javy, PHP a JavaScriptu. Služba může být také spojená s vývojovými nástroji Microsoft Visual Studio, Eclipse nebo Xcode, které je zaměřené na OS X a iOS.

Microsoft službu zaměřuje především na malé nezávislé prodejce softwaru i na větší organizace, které by mohly chtít ALM vyzkoušet dříve, než se rozhodnou pro zakoupení softwaru. V dlouhodobém horizontu bude Microsoft službu nabízet jako náhradu za ALM přímo v počítači, nebo jako využití v hybridním módu, kde je správa kódu sdílena mezi domácími servery a cloudovými službami, řekl Ravindran.

Hostovaná služba nezahrnuje všechny možnosti TFS. Například schopnost jednoduchého spojení služby ALM s dalšími produkty na serverech, jako SharePoint, řekl Ravindran. Výhoda, kterou má hostovaná služba oproti TFS je, že může být blízce svázaná s platformou PaaS Microsoft Windows Azure. Takže někdo, kdo pracuje na službě založené na Azure, může odkázat na službu ALM přímo přes svůj účet Azure, řekl Ravindran.

Služba také podporuje distribuovanou verzi ovládání, takže vývojáři mohou využít své lokální kopie GITu k naklonování kódu do kódové základny ze služby, pracovat na kódu a po dokončení ho znovu spojit do základního kódu umístěného na Team Foundation Service.

Kromě Microsoftu nabízí ALM také ostatní společnosti, například Hewlett-Packard, IBM, CollabNet, CA Technologies nebo Coverity. Nabídka Microsoftu může oslovit malé vývojářské firmy, ale i větší podniky, které si mohou fungování nástroje typu ALM ověřit přímo v praxi.