Hlavní navigace

Microsoft spouští službu Xbox Music: Co o ní musíte vědět - 3. díl

28. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Techhive.com/Microsoft
V závěrečném díle se podíváme, jak se Xbox Music staví k sociálním sítím, a jakou má služba do budoucna perspektivu.

Microsoft minulý týden spustil službu Xbox Music. Snaží se tak dohnat konkurenční hudební služby velikánů Apple a Google. Ačkoliv služba zpočátku nebude v našich končinách dostupná, podívejme se, jakou muziku Microsoft zahraje.


Předchozí díl

Xbox Music není sociálně integrován, zatím

Pokud doufáte v přímou integraci s Facebookem, Twitterem či jinou sociální sítí, budete si muset chvíli počkat – ve chvíli spuštění totiž Xbox Music nebude jakýmkoliv způsobem integrován se sociálními sítěmi. (Můžete ve Windows 8 samozřejmě využít panelu sdílení, ale zde mluvíme o samotné službě Xbox Music.) Nebudete tedy moci spolupracovat na playlistech s přáteli nebo sledovat, co poslouchají ostatní. Microsoft v některé z budoucích aktualizací slibuje tyto prvky zapojit do provozu, nicméně prozatím nemáme žádné detaily k tomu, jak budou fungovat.

 

Bude Xbox Music hitem?

Na to, abychom předpovídali, jak se Xbox Music bude dařit, je ještě příliš brzy. Ve chvíli spuštění bude jeho dosah dost omezený. Samozřejmě, že existují desítky milionů vlastníků zařízení Xbox 360, ale všechny funkce služby budou dostupné pouze na počítačích a mobilních zařízeních. Zpočátku bude přístup omezen dokonce jen na ty, kteří přejdou na Windows 8 nebo si koupí nový počítač či tablet s Windows 8, a na ty, kteří se rozhodnou pro některý ze smartphonů s Windows Phone 8 ve chvíli, kdy vyjde. Lidé s počítači běžícími na Windows 7 (případně se zařízeními na Windows Phone 7) budou moci využít současného software Zune a přistupovat z něj ke stejnému katalogu hudby, avšak nové funkce jim fungovat nebudou.

Xbox Music Microsoft

Pro ty, kteří si zakoupí zařízení s Windows 8 nebo upgradují svůj operační systém, představuje Xbox Music velkou výhodu. Jeho součástí je slušná funkce pro streamování hudby přímo do vašich zařízení (jak formou předplatného či bezplatného užívání s reklamami, kombinovaného s online obchodem s hudbou a cloudovou synchronizací mezi zařízeními), přičemž nemusíte stahovat a instalovat žádnou aplikaci ani se nikam přihlašovat. Služba je velmi závislá na popularitě nového OS Windows 8.

CS24

Microsoft si však uvědomuje, že svět je mnohem větší a komplexnější a nejsou v něm jen lidé, kteří ihned přejdou na jeho nejnovější systém. Ví, že existují stamiliony uživatelů iPhone a Androidu, kteří se v nejbližší době nechystají opustit svou loď, stejně jako lidé, kteří nechtějí (nebo nemohou) upgradovat na Windows 8 nebo kteří preferují Mac. Rozhodnutí omezit spuštění Xbox Music na ekosystém Windows 8 má své praktické důvody. Společnost se musela zaměřit na to, aby s novými systémy (Windows 8 a Windows Phone 8) přinesla speciální a konkurenceschopné služby. Na druhou stranu konkurenční služby, jako jsou Spotify, Rdio a iTunes, mají nativní software pro Windows a Mac a většina z nich bude fungovat i na různých mobilních platformách (samozřejmě kromě iTunes).

Jestliže Microsoft doufá, že se mu podaří zbavit se své Zune historie a vytvořit z Xbox Music velký hit, bude muset povolit širokou podporu mimo svůj vlastní ekosystém, která bude směřovat mimo počítače a mobilní zařízení například k produktům pro streaming médií. Pokud Microsoft dokáže pokračovat v dodávání přidané hodnoty k Xbox Music a rozšíří dosah této služby na ostatní operační systémy, může jít o slušný přírůstek do globální nabídky online hudebních služeb.