Hlavní navigace

Microsoft tvrdí, že se konečně zbavuje Ovládacích panelů…

26. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
…což už jsme však v minulosti slyšeli několikrát.

Ovládací panely jsou pro mnoho uživatelů systému Windows starým známým, který má své kořeny už v osmdesátých letech minulého století, kdy byl operační systém uveden na trh. Microsoft se ho však už skoro deset let snaží zbavit a jeho funkce nahradit přívětivější aplikací Nastavení.

Jste spokojeni s Windows 11?

Podle nových informací na stránkách podpory Microsoftu, v textu zabývajícím se několika dalšími aspekty správy počítače ve Windows 10 i 11, je konec Ovládacích panelů blízko. Přesné datum však zatím neznáme.

„Ovládací panely jsou v procesu vyřazování ve prospěch aplikace Nastavení, která nabízí modernější a přehlednější prostředí,“ stojí v textu.

Jak upozorňuje magazín Neowin, jde o variaci na totéž, co Microsoft říká už od roku 2015, tedy od doby, kdy aplikace Nastavení začala poprvé pohlcovat některé pokročilejší funkce Windows.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

I ve Windows 11 zůstávají Ovládací panely zásadní pro pokročilé (a několik nepříliš pokročilých) funkce a nastavení. Při každé instalaci čerstvých Windows se přistihnu, že se alespoň jednou ponořím do jejich zastaralé navigace založené na ikonách, abych přepnul funkci „aktivace okna najetím myší“ v Centru usnadnění přístupu. Verze nástroje Možnosti napájení v Ovládacích panelech je pro většinu uživatelů notebooků taky docela důležitá věc k nastavení.

Osobně je mi celkem jedno, kde se všechna tato nastavení nacházejí, pokud mi nečiní problém je najít. To se však stává stále palčivějším problémem, protože stále více z nich se přesouvá do moderního rozhraní Nastavení, a zdá se nepravděpodobné, že by nejhlubší a nejstarší části Windows – jako je Editor registru – mohly být vůbec implementovány do nového rozhraní… za předpokladu, že Microsoft vůbec chce, aby byly viditelné pro běžné uživatele.

CS24

Kvíz: Jste znalci Windows 11?

Články o Windows 11 patří na Computerworldu k těm nejčtenějším. Jste znalci tohoto operačního systému?

Windows je operační systém, který se snaží přejít do budoucnosti (s několika pozoruhodnými klopýtnutími) a zároveň je neúprosně zakotven ve své minulosti, protože kompatibilita se staršími programy a nástroji je něco, co většina oddaných uživatelů vyžaduje.

Microsoft se snaží sjednotit své rozhraní už několik let a zdá se, že v tomto úsilí pokračuje i dnes. Mám však za to, že nějaké formy Ovládacích panelů se dočkáme i v příští verzi Windows…

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.