Hlavní navigace

Microsoft upraví UAC ve Windows Se7en

12. 10. 2008

Sdílet

Asi každý, kdo někdy používal Windows Vista, nesnáší funkci User Account Contro (UAC), která kontroluje snad úplně vše, co na počítači děláte. I přesto ji chce Microsoft i ve Windows Se7en ponechat.

UAC, česky kontrola uživatelských účtů, se stará o ty mraky nepříjemných oken, které na vás skáčou vždy, když chcete něco nainstalovat, připojit se na internet, nebo pouze spustit kontrolní program jako je CPU-Z a vždy vyžaduje několik různých potvrzení. Ve Windows Vista je jediným řešením tuto nepříjemnost vypnout a pracovat v systému se sníženou bezpečností, což zřejmě udělá každý, kdo na systém instaluje něco častěji než jednou za půl roku.

I přes tyto problémy chce Microsoft User Account Control i v chystaných Windows Se7en nechat, avšak důkladně jej přepracovat. Mezi plány Microsoftu patří například kontrola spouštění oken tak, aby se systém neptal každých pět minut na to stejné, možnost trvalého povolení, větší svoboda pro uživatele… no prostě vše, po čem uživatelé volají už více než rok.

Doufejme, že to Microsoft opravdu dodrží, i když většinu z vás by jistě potěšilo, kdyby Microsoft pouze nesliboval a rychle udělal podobnou úpravu i pro Windows Vista.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?