Hlavní navigace

Microsoft útočí na neoficiální Vista SP1

9. 4. 2007

Sdílet

Microsoft poslal e-mail provozovateli internetových stránek www.thehotfix.net Ethanu Allenovi a žádá odstranění odkazu na balík s více než 100 opravami pro Windows Vista, vnímaný jako neoficiální Service Pack 1, resp. preview oficiálního Vista SP1.

Autor po upozornění odkaz odstranil, nicméně odkaz na své jiné stránky s Vista SP1 ponechal. K update je tak stále možné se dostat na adrese http://www.vistasp1.net


Tématem těchto stránek jsou ve značné míře MS programy, patche a updaty k nim. Oba tyto weby i řadu dalších stránek a blogů provozuje počítačový nadšenec Ethan Allen, který poskytl IDG rozhovor, z něhož nejzajímavější části vybíráme.

„Většinu informací o tom, co bude v Service Pack 1 mám ze znalostní báze [KB – Knowledge Base] Microsoftu. Podívejte se například na http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;887170 , to je jasná oprava pro Windows XP SP3, ačkoliv to Microsoft nepřizná.“ (Windows XP SP3 je třetí chystanou sadou oprav pro Windows XP.)

„Jak to vím? Podívejte se na úplně nakonec dokumentu do klíčových slov. Je tam napsáno ‚ kbwinxppresp3fix kbwinxpsp3fix‘. A tohle je u většiny oprav, které budou v service packu.“ Allen dále zmínil, že podobně zjišťuje, které opravy budou v service packu pro Windows Vista. Další informace má podle jeho vyjádření ze „zdroje uvnitř společnosti“.



Ačkoliv Microsoft již dříve potvrdil existenci Vista SP1, nechce o něm zatím sdělovat bližší podrobnosti a z Allenových stránek má pramalou radost. Není vlastně jasné proč tomu tak je, skoro to vypadá jako svévolná šikana Microsoftu, který ji dělá prostě proto, že může, aniž by jej k tomu vedly racionální důvody. Většina jiných společností je ráda, když se o aktualizaci jejích produktů zdarma starají internetoví nadšenci.

Allen poslal IDG kopii mailu z Microsoftu, pod níž je podepsán jistý J.K. Weston z právního oddělení společnosti. Stojí v něm mimo jiné: „Kolekce oprav Microsoftu, kterou nazýváte ‚Vista SP1Preview Pack‘ a kterou nabízíte ke stažení z http://www.vistasp1.net, přesněji z http://www.vistasp1.net/forums/, nejsou určeny pro širokou veřejnost.“ ... „Pro Microsoft je důležité pracovat přímo s zákazníky, aby bylo zajištěno, že si stahují záplatu, která opravuje konkrétní technický problém, než aby si je [opravy] stahovaly riskantně z Vašich stránek.“ ... „Prosím okamžitě ukončete neautorizované šíření [redistribution] našich oprav a potvrďte, jakmile odstraníte tyto soubory.“

Allen, který pracuje jako manažer bezpečnosti v technologické společnosti Bellevue, se podvolil nátlaku Microsoftu a odstranil odkaz ke stažení balíku oprav. „Řekl jsem jim OK, udělal jsem to [co žádali]. Nechci s nimi mít problémy.“

Microsoft se na svém oficiálním „blogu“ věnovaném Vista vyjadřuje k Allenově činnosti odmítavě. Píše, že by si lidé tento balík oprav stahovat neměli a pokračuje informací, že uživatelé by si vlastně neměli instalovat opravy, když je nepotřebují pro vyřešení konkrétního problému. Tyto informace však mohou na druhé straně naznačovat, že pokud si nainstalujete nějakou záplatku, aniž byste ji přímo potřebovali, můžete si vlastně Vista (či jiný program Microsoftu) poškodit. S takovou interpretací možná nebude každý souhlasit, na druhou stranu je třeba přiznat, že některé opravy potíže způsobily (viz..

Je zřejmé a pochopitelné, že Microsoft chce o Vista SP1 mluvit co nejméně. Prodej začal poměrně nedávno, a už by se mělo mluvit o prvním balíku oprav? To by příliš nesvědčilo o kvalitách nejnovějšího operačního systému z dílen Billa Gatese. Service Pack 1 pro Windows XP se objevil 10 měsíců po začátku prodeje, Windows Server 2003 si na první SP počkal 23 měsíců. Předpokládá se, že oficiální SP1 pro Vista bude k dispozici během roku 2008.

Na obranu svých stránek Allen říká: „Myslím si, že jsou to [co mám na svých stránkách] užitečné informace zejména pro počítačové odborníky jako jsem já a v případě potřeby mohou být použity pro řešení konkrétních potíží s počítačem.“ ... „Oni [Microsoft] rozhodně tolik nevyváděli kvůli XP SP3,“ čímž míní sadu oprav pro Windows XP, kterou má také na svých stránkách. Tyto informace napovídají, že MS je nervózní právě proto, že by příliš časné vytváření opravného balíku pro Vista mohlo nahlodat pracně vytvářený obraz bezpečnosti a dokonalosti.

- - Alexandr Radecký, Gregg Keizer

Byl pro vás článek přínosný?