Hlavní navigace

Microsoft vydá zítra 6 záplat

9. 11. 2009

Sdílet

Microsoft po rekordní dávce záplat v říjnu chystá na zítřek tentokrát 6 oprav, které by měly odstranit celkem 15 zranitelností. Půjde o aktualizace pro Windows i sadu Office. Podle Microsoftu jsou 3 z opravených chyb kritické.

Záplaty ukazují, že nové klientské a serverové systémy Microsoftu jsou bezpečnější – žádná z chyb se totiž tentokrát netýká Windows 7 ani Windows Server 2008 R2. Co se týče opravených chyb v MS Office, jsou určeny pro Word a Excel, především verze Office 2003. Postižena je jak sada pro Windows, tak i MS Office pro MacOS X. Problém u Excelu je zřejmě větší a postihuje i nejnovější verze pro oba operační systémy.

Zatím o příslušných zranitelnostech nebylo oznámeno nic bližšího, podle Microsoftu ovšem zatím nebyly zaznamenány pokusy o jejich zneužití.

Andrew Storms z firmy nCircle Network Security pro americký Computerworld uvedl, že nejdůležitější bude zřejmě záplata, kterou popisuje Bulletin 3. Týká se totiž kritické chyby ve všech verzích operačního systému od Windows 2000 po Windows Vista. Co se týče zranitelností v Office, Storms odhaduje, že půjde nejspíš opět o problém se zpracováním souborů (file format parsing).

V říjnu bylo vydáno 13 záplat, které opravovaly celkem 34 zranitelností. O říjnovém balíčku záplat viz také: Opravy Microsoftu: Windows, Internet Explorer, SMB, GDI, ActiveX, FTP...

O srovnání zabezpečení operačních systémů Microsoftu: Windows 7 jsou bezpečnější než Vista, ta zase než XP.

CS24