Hlavní navigace

Microsoft vydal další aktualizaci pro Windows 10 Technical Preview, zatím bez Spartana

19. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Simon Bisson
Microsoft tento týden vydal aktualizaci pro uživatele Windows 10 Technical Preview, která přináší řadu nových funkcí.

Nový build s označením 10041 je možné stáhnout pomocí Windows Update. Podle Gabriela Aula z Microsoftu build obsahuje vylepšené Start menu, přináší desktopovou podporu Cortany pro Číňany, Francouze, Italy, Němce, Španěly a Brity a obsahuje také vylepšenou verzi aplikace Fotografie.

V buildu 10041 bohužel chybí nový webový prohlížeč, který je vyvíjen pod označením Project Spartan. Ten má ve finální verzi operačního systému Windows 10 nahradit Internet Explorer jako defaultní prohlížeč (i když IE se v „počátečních verzích“ Windows 10 objeví také kvůli možným problémům s kompatibilitou).

Přestože Microsoft o Spartanu mluví již od ledna - a toto pondělí potvrdil, že se nový prohlížeč zcela jistě nebude jmenovat „Internet Explorer“ - prohlížeč zatím veřejnosti nebyl představen. Programový manažer projektu Spartan Kyle Pfulg na oficiálním blogu uvedl, že prohlížeč bude debutovat v dalším preview buildu.

Novou aktualizaci Windows 10 Technical Preview si ode dneška mohou stáhnout pouze testeři, kteří si v OS manuálně nastavili „rychlý“ aktualizační cyklus. Těm uživatelům, kteří mají nastaven „pomalý“ aktualizační cyklus, bude aktualizace distribuována „později“.

Aul minulý týden uvedl, že Microsoft chce urychlit aktualizování Windows 10 Technical Preview a včera tuto myšlenku rozvedl.

„Těm z vás, kteří využívají rychlý aktualizační cyklus, budou nové funkce distribuovány častěji, na druhou stranu se však nejspíš setkáte s více chybami,“ napsal včera Aul na blog. „Nechci také, abyste očekávali, že nový build získáte každý den či týden. Vývoj trvá nějakou dobu. Budou týdny, kdy budou nové buildy vydávány častěji, a týdny, kdy jich bude méně.“

Aul tak vyvrátil spekulaci, že aktualizace pro Windows 10 Technical Preview budou vydávány velmi často - možná i několikrát do týdne.

Microsoft plánuje, že bude nové funkce uživatelům Windows 10 zpřístupňovat tak často jako standardní bezpečnostní patche a u preview verze si tak tento zrychlený aktualizační proces může nyní vyzkoušet. I když se americký gigant výslovně nezavázal k tomu, že bude nové aktualizace poskytovat například co čtyři týdny, analytici očekávají, že tomu tak bude.

CS24

Firemní zákazníci si pak budou moci zvolit pomalejší cyklus, aby IT oddělení měla vždy čas se na novinky připravit.

Windows 10 budou vydány již v létě.