Hlavní navigace

Microsoft vytáhl do boje!

28. 9. 2006

Sdílet

A první co zjistil bylo, že na 40 % kontrolovaných českých instalací Windows XP je nelegálních. Takže na co se můžeme „těšit“?

CS24

A první co zjistil bylo, že na 40 % kontrolovaných českých instalací Windows XP je nelegálních. Takže na co se můžeme „těšit“?


Od úterý 26. září Microsoft prověřuje více než 1,6 milionu českých počítačů s operačním systémem Windows XP. Všem jejich majitelům bude prostřednictvím služby Automatické aktualizace poskytnuta aplikace Upozornění. Ta prověří, zda je jejich operační systém legální či nikoli, protože se může stát, že za Windows XP, které jim prodejce nainstaloval, nezaplatil licenční poplatky.
Firma na jaře tohoto roku v rámci pilotního projektu prověřila 1.125.000 počítačů. Zjistila, že téměř 40 % instalací bylo nelegálních a dokonce se zjistilo, že blíže nejmenovaná, středně velká společnost, za ně sice svému dodavateli zaplatila, ale legální je nemá.

Jak legalizovat vaše Windows?

Microsoft připravil speciální nabídku, tzv. OEM legalizační balíček, který je možné zakoupit u partnerů firmy (seznam najdete zde) nebo v internetových obchodech.
A ceny? Za verzi Windows XP Home zaplatíte od 2.500 Kč, za XP Professional pak od 4.000 Kč výše (vše s DPH) i když podle zpráv, které máme, to v praxi může být i o pár stokorun levnější.

Legalizace se dnes opravdu vyplatí!

Osobně si myslím, že pokud zjistíte, nebo víte, že vaše Windows XP nejsou legální, vyplatí se je zakoupit i z jiných důvodů, než z prostého strachu z prozrazení. Jde totiž nejen o to, že v ceně dostanete Internet Explorer v nové verzi 7 či Windows Media Player 11, ale hlavně o nástroj zvaný Windows Defender. Ten je určen jako ochrana před špionážním softwarem (spyware) a dalšími škodlivými programy. I když je momentálně stále ještě v betaverzi, majitelé originálních Windows si ho mohou zdarma nahrát a on jim – zcela automaticky – jejich počítač ohlídá a sám se i aktualizuje. Funguje prostě jako neviditelný pomocník stejně jako například antivirový software a po zhruba dvou měsících provozu mohu říci, že toho zachytí hodně. Samozřejmě se vyplatí mít nainstalován ještě druhý program a občas si s ním nechat proskenovat počítač (používám k tomu ještě Lavasoft Ad-Aware SE Personal, který je taktéž zdarma).

I když se aktualizaci svého operačního systému vyhnete, což je ovšem také – ve světě plném virů a různých škodlivých programů – dost velká chyba (udává se, že počítač připojený k internetu je napaden v průměru jednou za 25 min.), měli byste vědět, že Microsoft prozatím neplánuje zcela zablokovat počítače u kterých zjistí nelegální operační systém.

Hodlá ale, cituji: „poskytovat perfektní služby a výhody legálním uživatelům a těm nelegálním co nejvíce znepříjemnit život.“


Originální tiskovou zprávu najdete zde.

- - Bohumil Herwig, IDG on-line