Hlavní navigace

Microsoft zablokuje trik, který umožňuje instalovat Windows 11 na starší počítače

21. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Populární trik, který umožňuje instalovat Windows 11 na starší počítače s nekompatibilním hardwarem, brzy přestane fungovat.

Pro většinu lidí je instalace systému Windows 11 opravdu snadná. Pokud splňujete hardwarové požadavky a máte legální produktový klíč, je proces instalace Windows 11 jednoduchý.

Jste spokojeni s Windows 11?

Co dělat, pokud váš počítač nesplňuje požadavky na systém Windows 11 a vy nemůžete (nebo nechcete) svůj počítač upgradovat? Oficiální alternativou bylo zůstat u systému Windows 10.

Objevuje se však i méně oficiální možnost: pomocí populárního triku obejít kontrolu hardwaru Windows 11, což vám umožní nainstalovat Windows 11 na nekompatibilní počítače.

Bohužel, podle jednoho ze zasvěcenců do systému Windows (@TheBobPony na X/Twitteru) Microsoft tento trik učinil již nepoužitelným.

Proč tento trik již nefunguje

Dříve tento trik fungoval následovně: Pokud jste jako parametr spuštění instalačního souboru systému Windows 11 použili /product server, považoval se váš počítač za server a obešel se zámek hardwarové kompatibility. Jak tento trik provést, jsme vysvětlili koncem loňského roku.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Počínaje nedávno vydaným sestavením 27686 pro Windows 11 Insiders – stejnou aktualizací, která zvýšila maximální kapacitu FAT32 z 32 GB na 2 TB – je tato možnost zakázána. Alespoň to ukázal Bob Pony.

Podle podrobnějších informací, které zveřejnil v odpovědích, tento trik stále funguje v ostré verzi systému Windows 11 verze 24H2. V budoucí verzi, která bude vycházet ze sestavení Insider, však tento trik již pravděpodobně nebude možný.

Je to oprávněný předpoklad, vzhledem k tomu, že Microsoft opakovaně blokuje podobné obcházení. Nedávno například Microsoft zajistil, že systém Windows 11 nelze nainstalovat bez účtu Microsoft.

Obcházení bylo spojeno s určitým rizikem

I když může být obcházení kontroly kompatibility docela lákavé, pravdou je, že systémové požadavky existují z dobrého důvodu a blokování tohoto řešení Microsoftem není zcela bezdůvodné.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Začněme tím, že pokud při instalaci Windows 11 vydáváte svůj systém za server, nebudete již dostávat aktualizace funkcí. Pokud navíc nainstalujete systém Windows 11 na nekompatibilní počítač, pravděpodobně se při selhání kompatibility setkáte s problémy s nestabilitou.

CS24

Takže ano, může být nepříjemné, že nemůžete přejít na systém Windows 11, i když o to velmi stojíte, zejména když si upgrade svého počítače nemůžete dovolit. Ale bohužel je to tak, jak to je.

Prozatím můžete nadále používat systém Windows 10 – ale až v říjnu 2025 skončí podpora systému Windows 10, budete muset učinit těžké rozhodnutí: upgradovat počítač, nebo zaplatit za rozšířené aktualizace zabezpečení systému Windows 10.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Seriál: Windows 11