Hlavní navigace

Microsoft zlevnil HD DVD mechaniku

10. 2. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft se rozhodla snížit cenu HD DVD mechaniky, kterou prodává jako doplněk k herní konzoli Xbox 360. V zákulisí se také spekuluje o další slevě, která by měla následovat.

CS24

S HD DVD to vypadá opravdu bledě, prodeje HD DVD klesají, zatímco u Blu-ray rostou. Jedním z hlavních taháků HD DVD byla dříve nižší cena. Nyní to chtějí Toshiba i Microsoft obnovit, je to totiž jeden z mála způsobů, jak ještě mohou Blu-ray konkurovat.

HD DVD mechanika ke konzoli Xbox 360 se prodává samostatně oproti Sony Playstationu 3 s integrovanou Blu-ray mechanikou. Microsoft se proto rozhodl její cenu razantně snížit až na 130 dolarů (2500Kč), v některých obchodech se však mechanika dá pořídit ještě levněji.

Je však otázkou, zda to Toshibě a Microsoftu nějak výrazněji pomůže v tom, aby se HD DVD opět dostalo do hry, podle mnoha zahraničních analytiků nikoli. Spekuluje se proto o další výrazné slevě, která by měla cenu HD DVD mechaniky pro Xbox 360 srazit až na 79 amerických dolarů (1500Kč).

Nerad bych v tomto případě předbíhal, ale myslím, že o osudu HD DVD je již rozhodnuto (přece jen prodeje 1:10 ve prospěch Blu-ray hovoří jasně) a i když k další vlně slev a akcí nepochybně dojde, HD DVD už to nepomůže. Pokud s tímto názorem nesouhlasíte, rád se o něm slušně pobavím v diskuzi.

- - Tomáš Šulc