Hlavní navigace

Microsoftu hrozí v EU tučná pokuta. Kvůli propojení Office a Teams

27. 7. 2023

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Evropská komise (EK) vyšetřuje americkou softwarovou společnost Microsoft kvůli propojování sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams. Softwarovému gigantu hrozí pokuta až ve výši deset procent z celosvětových tržeb za rok.

Komise propojení Office s Teams prověřuje kvůli podezření z narušení hospodářské soutěže. O zahájení šetření informovala EK na svých stránkách.

Microsoft je podle EK podezřelý z toho, že začleňováním Teams do balíků kancelářských programů Office 265 a Microsoft 365 firma omezila uživatelům výběr, zamezila konkurenčním aplikacím v přístupu k zákazníkům a nepovoleně tak omezila hospodářskou soutěž. 

Vyšetřování začalo na základě stížnosti, kterou na Microsoft v roce 2020 podala společnost Slack, provozující konkurenční službu na vnitrofiremní komunikaci.

Pro Microsoft to není nic příjemného, protože EK jsi může udělit pokutu ve výši až deset procent z celosvětových tržeb za rok, což by pro americkou představovalo téměř 20 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 431 miliard Kč).

Komise na spojení Office a Teams upozornila a vyzvala Microsoft k nápravě. Opatření, které americká firma udělala, ale považuje EK za nedostatečné. Proto bylo zahájeno oficiální vyšetřování.

Byl pro vás článek přínosný?