Hlavní navigace

Mio C710, asijský všeuměl

1. 3. 2007

Sdílet

Navigační systém společnosti Mio nás nadchl svojí výbavou Prosadit se na trhu satelitních navigací vedle "trad...


Navigační systém společnosti Mio nás nadchl svojí výbavou


Prosadit se na trhu satelitních navigací vedle "tradičních" značek není vůbec jednoduché. Společnost Mio Technology ale vykročila správným směrem.
C710 je druhý nejvyšší model v "C" řadě značky Mio. Svým zaměřením, pokrytím map a výbavou útočí na luxusnější modely TomTom či Garmin. Plochým formátem a rozměry odpovídá zhruba menším modelům Garmin Nuvi či TomTom One (disponuje taktéž klasickým QVGA displejem 320 x 240 bodů), nemá ale vyklápěcí anténu (GPS anténa je umístěna v horní hraně přístroje), což usnadňuje manipulaci. Ve výbavě přístroje nechybí Bluetooth, RDS-TMC modul pro příjem dat o dopravní situaci, vše pohání svižný 400MHz procesor a nejnovější 20kanálový GPS přijímač SiRF Star III. Mapové podklady jsou instalovány v interní 2GB flashové paměti, přístroj má též slot pro SD kartu, který lze ale využít pouze pro hudbu či fotografie. Pomocí dodávaného kabelu a softwaru lze C710 propojit s PC a případně aktualizovat mapy či firmware. Mapové podklady jsou ostatně tím, co může mnohé přesvědčit ke koupi, neboť Mio C710 patří mezi bezkonkurenčně nejlevnější přístroje s kompletní podrobnou mapou západní Evropy a ve verzi prodávané u nás pak s velmi dobrým pokrytím střední a dokonce i části jihovýchodní Evropy včetně Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a dalších částí bývalé Jugoslávie (zde jde ale pouze o hlavní silniční tahy). Výčet map pochopitelně nevypovídá o jejich přesnosti či kvalitě v případě České republiky jsme ale byli vcelku spokojeni.
Poněkud nešťastně je vyřešeno zadávání adresy. Přístroj ve snaze urychlit vyhledávání nejprve vyžaduje zadání země, poté města a následně ulice to je naprosto v pořádku. Pokud ale chcete zadat jinou ulici v témže městě (například v Praze), zjistíte, že jako posledně hledané město nefiguruje Praha, ale třeba Praha 4 nebo Praha 6 pokud se vámi hledaná ulice nachází v jiném obvodu, musíte zvolit znovu zadání města a navolit "velkou" Prahu. To je přinejmenším zpočátku matoucí. Ani vlastní obrazovka pro zadávání názvů měst či ulic není vyřešena právě chytře poměrně velká část obrazovky je zabraná horní lištou a zbytečně velkým mezerníkem, takže vlastní tlačítka obrazovkové klávesnice jsou malá a je problém se do nich trefovat bez překlepů. Zvláštní je i to, že po zadání cíle a vypočítání cesty vás sice navigace začne navádět hlasem, ale pro zobrazení aktuální situace na mapě musíte znovu do menu. Při zadání špatného cíle ve velké vzdálenosti bohužel nelze výpočet trasy snadno přerušit. Na druhou stranu si Mio zaslouží pochvalu za poměrně pěkné vizuální zpracování, velmi svižnou a plynulou animaci mapy při jízdě, bohatou databázi bodů zájmu i snadné rozhraní pro přidávání dopravních kamer a radarů do mapy. Kromě vlastního mapového programu je v přístroji k dispozici MP3 přehrávač a prohlížeč fotografií, vestavěné Bluetooth handsfree jistě také mnohé potěší.
Mio C710 trochu trpí syndromem korejských vozů. V základní výbavě je toho za velmi rozumnou cenu opravdu hodně (či přesněji prakticky všechno) a vše funguje vcelku bezproblémově. Ovládání menu ale není úplně intuitivní, stejně jako řešení uchycení ve vozidle není tak elegantní jako u dražších modelů TomTom či Garmin použití odděleného držáku a napájecího kabelu bohužel neumožňuje montáž stálého držáku na palubní desku. Lehce iritující je pak hlasový výstup jednak díky nepříliš zvládnutému slovosledu (to je u češtiny vždy náročné, častý povel "se držte vlevo" nám ale rval uši), ale také zásluhou zvláštního hlubokého hlasu pana "Jana" nemůžeme se zbavit dojmu, že dotyčný v minulosti namluvil hlas CML (centrálního mozku lidstva) v seriálu Návštěvníci a tak nějak nám do řízení kecá. To jsou ale spíše subjektivní pocity než objektivní hodnocení, které zní následovně: Mio C710 nabízí za velmi rozumnou sumu fantastickou výbavu a pokrytí mapami.

Mio C710

GPS navigace s bohatou výbavou kompletní pokrytí Evropy RDS-TMC modul
cena
uspořádání menu
Cena vč. DPH: 11 784 Kč
K recenzi poskytla firma: BGS Levi,
www.bgs-levi.cz

Autor článku