Hlavní navigace

Recenze: Mironet 2030XpH

15. 7. 2009

Sdílet

Do testu jsme přizvali počítačovou sestavu od Společnosti Mironet. Jedná se o „skládačku“, čili počítač složený z obyčejných komponent a příslušenství. Toto řešení přináší výhodu především zákazníkům, kteří mají specifické požadavky na systém a mohou s obchodníkem konfigurovat sestavu zcela libovolně.

Mironet 2030XpH

 

Do testu jsme přizvali počítačovou sestavu od Společnosti Mironet. Jedná se o „skládačku“, čili počítač složený z obyčejných komponent a příslušenství. Toto řešení přináší výhodu především zákazníkům, kteří mají specifické požadavky na systém a mohou s obchodníkem konfigurovat sestavu zcela libovolně.

Nevýhodou pak může být situace, kdy není výrobce schopen zaručit, že během celé záruční doby bude k dispozici stejný model základních komponent. Takovéto řešení je prakticky diskvalifikováno z nasazení ve středních a velkých podnicích, nicméně uplatnění v malém podniku nebo u živnostníka, který potřebuje několik kusů počítačů, považujeme za optimální.

Základ počítačové sestavy Mironet tvoří platforma Intel zastoupená čipovou sadou Intel G31 Express Chipset a mikroprocesorem Intel Pentium Dual-Core E2220. Tato kombinace je dále doplněna 2 GB operační paměti a 250GB pevným diskem. Konfigurace se velmi podobá počítači Acer, liší se pouze drobnostmi a hlavně použitým operačním systémem. Mironet vsadil na Microsoft Windows XP Home Edition a tento krok se mu jednoznačně vyplatil – systém byl svižný a nezaznamenali jsme žádné prodlevy, pozorované obvykle v OS Microsoft Windows Vista. Rozdíl byl patrný u dílčích testů provedených v původním systému, při finálním testování SYSmark 2007 Preview pod OS Windows Vista byl výkon obou sestav víceméně vyrovnaný. Jednoznačně tedy chválíme návrh počítače – dostatečně výkonný hardware pro zvolené účely, s přihlédnutím k co možná nejnižším pořizovacím nákladům.

Kromě již zmíněného OS je součástí softwarové výbavy i plná verze bezpečnostního balíku NOD32 Smart Security s ročními updatem virových definic, nechybí ani plná verze kancelářského softwaru Microsoft Office 2007 Basic a multimediálního balíku Nero OEM. Softwarová výbava tedy prvotřídní, k plné spokojenosti nám však chybí recovery systém – uživatel je odkázán pouze na vlastnoruční reinstalaci systému z přiložených médií.

Provoz počítače je poněkud hlučnější, přičemž důvodem je obyčejný napájecí zdroj. Produkt není kvůli relativně větším rozměrům určen k instalaci na stůl, jeho místo bude spíše pod stolem nebo vedle něj. Potěšily nás však možnosti následného rozšíření, které jsou v podstatě neomezené a uživatel si tak postupem času může tento model dovybavit naprosto vším, co potřebuje (kromě některých novějších modelů CPU). Prostoru pro upgrade je v použité skříni dostatek. Kladné body se přičítají i za osazení jednoho sériového a jednoho paralelního portu na zadní straně skříně. Otázka chlazení je vyřešena dostatečně, maximální teplota procesoru během testů činila 52 °C, což je přijatelná hodnota. Při testech ani při následné práci na PC jsme se nesetkali s ničím rušivým – nestabilitou nebo pádem systému, práce byla svižná a bezproblémová.

CS24

Verdikt

Mironet 2030XpH představuje zajímavou variantu, a to především díky kombinaci nižší pořizovací ceny a plné výbavy. To jistě ocení třeba živnostníci, protože s počítačem dostanou úplně vše a nemusejí se již dále starat o jeho zabezpečení nebo o kancelářský balík aplikací. Daní za tento komfort je servis počítače pouze v provozovnách Mironet. Je ho tedy potřeba dopravit do prodejny nebo na servisní místo, a to buď osobně, nebo poštovní službou. Na druhou stranu má zákazník právo na 60-měsíční bezplatný servis počítače. Celkově se jedná o vyvážený stroj a za cenu kolem 16 000 Kč včetně DPH jej považujeme za zajímavou volbu.