Hlavní navigace

MIT: Baterie bude možné nabít během deseti vteřin

13. 3. 2009

Sdílet

Vědci z massachusettského technologického institutu (MIT) přišli na nový způsob nabíjení lithium-iontové baterie, díky kterému by se tato záležitost mohla stát otázkou několika málo vteřin.

Lithium-iontové baterie jsou díky své schopnosti ukládat velké množství energie široce používané v přenosné elektronice, jako jsou například mobilní telefony či notebooky. Jejich nabíjení však může trvat až několik hodin, což může být velkým problémem především pro uživatele, kteří jsou častěji na cestách. Tým vědců z MIT, pod vedením profesora Gerbranda Cedara, však nyní zjistil, že lithiové ionty, které přenášejí elektrickou energie v baterii, se mohou pohybovat mnohem rychleji, pokud jsou v souladu s miniaturními tunely v materiálu baterie, které následně přenášejí náboj k elektrodě. Podle Cedara tak prý jen stačí změnit povrchový materiál lithium-iontové baterie takovým způsobem, aby byl zajištěn rychlý přesun iontů po celém povrchu baterie.

Této změny se má docílit lithio-fosfátovým povlakem. Prototyp baterií vyrobených s použitím tohoto materiálu povrchu je možné nabít během pouhých dvaceti vteřin i méně. Povrchový materiál není nový, jen je vyroben jinou cestou. Podle MIT by tak mohlo být možné zavést nový povrch baterií do dvou nebo tří let. Kromě elektronických přístrojů, by nová technologie mohla najít své využití i u automobilů s elektrickým pohonem. Vylepšená baterie navíc bude více odolná proti častému nabíjení a vybíjení, což může podle MIT vést k zavedení menších a lehčích baterií. Jedinou překážkou rychlého nabíjení tak zatím zůstává výkon napájecích adaptérů.

Již v současnosti nabízí akumulátory, které se nabijí během několika minut, společnost Toshiba a detaily o nich najdete v článku Toshiba zvýší produkci super-rychle nabíjecích akumulátorů.