Hlavní navigace

Mobilní mapy s novými integrovanými službami

6. 12. 2008

Sdílet

Nová verze map Nokia s integrovanými službami Ovi nabízí 3D zobrazení a další vylepšení včetně možnosti on-line plánování na webu. Navíc mapy umožňují přístup k informacím.

Společnost Nokia uvedla na trh novou verzi své mobilní mapovací a navigační služby Nokia Mapy využívající mapové podklady firmy Navteq. Současně bylo představeno personalizované on-line mapování v rámci služeb Ovi. Spojením aplikace Nokia Mapy a Ovi vzniká dle Nokie vůbec první služba, která zákazníkům umožňuje zdarma si předem vytvořit plán své cesty doma na PC a synchronizovat jej s mobilním telefonem. Tím pak mají v průběhu cesty zajištěn přístup k předem naplánovaným trasám a oblíbeným destinacím.



Kromě toho byla aplikace Nokia Mapy doplněna o několik nových funkcí, jako jsou například letecké snímky s vysokým rozlišením, 3D zobrazení 216 měst a map terénů, stejně jako nový přehled trasy v průběhu plánování i jízdy za pomoci hlasové navigace, kterou je ale bohužel nutné k mapám dokoupit.

Mapy v rámci služeb Ovi jsou dle Nokie více než pouhým mapovacím nástrojem. V průběhu nadcházejících měsíců se stanou místem, kde budou lidé ukládat a třídit místa určení, předem plánovat cesty a následně je editovat. Uživatelé mohou sdílet svá místa určení a veškerý osobní obsah své aplikace s přáteli, a zvát je tak na různé aktivity a sdílet s nimi zážitky.



Další nové možnosti aplikace Nokia Mapy zahrnují okamžitý přístup k informacím v reálném čase, jako jsou upozornění na kamery, bezpečné body a informace o dopravě ve vybraných zemích, stejně jako průvodce kulturními akcemi Wcities, který podává v reálném čase informace o různých akcích a filmech ve více než 450 destinacích.

Služba Walk pro pěší navigaci se oproti minulé verzi zdokonaluje přidáním navádění podle vzdušné čáry, jež dokáže najít nejkratší možnou vzdálenost mezi bodem A a bodem B. Budete-li se pohybovat spíše ve městě, zvuková signalizace a vibrace vás během pěší navigace upozorní, až bude na trase třeba odbočit. Úroveň detailu v mapách se zvýšila natolik, že lze například zobrazit více možných vchodů do jedné stanice metra.



Nová verze aplikace Nokia Mapy pro vybrané mobilní přístroje je k dispozici na webové stránce Nokia Beta Labs: www.nokia.com/betalabs. On-line verze bude přístupná na http://maps.ovi.com. Protože jsou obě verze uvedeny na trh jako betaverze, některé funkce dle sdělení Nokie nemusejí být v této podobě dostupné; budou však přidány do budoucích verzí.

- - David Zajíc

Byl pro vás článek přínosný?