Hlavní navigace

Mobilní OS Mozilly v ohrožení patentovými spory

27. 7. 2011

Sdílet

Včera jsme informovali o plánech Mozilly uvést vlastní webově zaměřený operační systém. Ten ovšem bude čelit nejen ostré konkurenci, ale také možným patentovým sporům.

Nový projekt Mozilly nese název Boot to Gecko (zkráceně B2G) a má být konkurenceschopným, kompletním a samostatně fungujícím mobilním operačním systémem, který bude otevřený pro web. Mozilla pro svůj OS hodlá využít jádro Androidu a ovladače zařízení, které chce zkombinovat s novým webovým API. Nicméně tímto spojením může být Mozilla podle Floriana Muellera, nezávislého patentového analytika, zatažena do patentových sporů, kterým v současnosti čelí platforma Android. Mueller říká, že koncept, s nímž Mozilla přišla, jí od tohoto nebezpečí zcela neuchrání a bude jí v budoucnu hrozit obvinění z porušení patentů některých dalších stran. Podle něj je dnes ovšem obtížné vůbec vytvořit mobilní operační systém, u nějž by problémy s možným porušením patentů nehrozily.

S tím souhlasí i Al Hilwa, analytik IDC, který sice vítá nápad na uvedení nového mobilního operačního systému od Mozilly, ale spoléhání na části kódu Androidu je podle něj problematické a může to Mozille přinést nemalé problémy. Jack Gold, analytik společnosti J. Gold Associates, je navíc k plánům Mozilly skeptičtější a říká, že B2G bude moci jen těžko ohrozit pozici Androidu a má podobné šance jako například okrajový OS MeeGo od Intelu. V každém případě situace na trhu je nyní jiná než třeba před rokem a Mozilla přichází příliš pozdě a slibuje toho podle něj příliš málo. Gold naopak vidí B2G jako možnou konkurenci pro OS Chrome od Googlu, který je postaven na podobném konceptu, ovšem jehož úspěch také není zajištěn a díky svojí orientaci jen na webové aplikace si zasloužil například ostrou kritiku Forresteru.

Jack Gold krok Mozilly v této souvislosti označuje za rozšíření konkurence vůči Googlu, neboť Firefox v poslední době prohrává svůj souboj s prohlížečem Chrome, ale šance Mozilly vidí jen v tom případě, pokud opravdu dojde k přelomu a budoucí mobilní operační systémy budou webcentrické, protože zatím se zdá, že vítězí přístup lokálně instalovaných mobilních aplikací.