Hlavní navigace

Mobilní telefony na solární pohon od LG a Samsungu

14. 2. 2009

Sdílet

Výrobci spotřební elektroniky LG a Samsung odhalili nové mobilní telefony, jejichž součástí bude baterie dobíjená pomocí sluneční energie.

Ekologický mobilní telefon značky Samsung ponese označení Blue Earth. Má jít o přístroj s dotykovým displejem, na jehož zadní straně je umístěn solární panel. Kryt Samsungu Blue Earth je z recyklovaného plastu a neobsahuje škodlivé látky, jako jsou brómované zpomalovače hoření (BEF), beryllium a ftaláty. Nový přístroj by měl používat uživatelské prostředí TouchWiz a zajímavou součástí jeho výbavy by měl být krokoměr, který uživatele informuje o počtu emisí CO2, které by vyprodukoval použitím motorového vozidla. Výsledek nakonec zobrazí v počtu stromů, které se povedlo zachránit. Součástí balení má být i nabíječka, která v pohotovostním režimu spotřebuje 0,03 W elektrické energie.

Chránit životní prostředí chce svým výrobkem i společnost LG, o jejímž prototypu zatím není známo moc podrobností. Podle uvolněných ukázek však nejspíše půjde o vylepšenou verzi telefonu KF750, na jehož zadní straně bude – stejně jako u Samsungu – umístěn solární panel.

Solární panely ovšem nemají být plnohodnotnou náhradou nabíječky, protože nejsou schopny poskytnout dostatek energie ke spuštění telefonu. Slouží tak především k doplňování energie při zapnutém přístroji.  Solární panely se navíc mohou snadno poškodit a jejich účinnost může být během dne velmi kolísavá. Obě společnosti zatím neuveřejnily, v jakých cenových relacích budou jejich „sluneční“ přístroje k dispozici, ani kdy by se na trhu měly objevit.

Byl pro vás článek přínosný?