Hlavní navigace

Mohou odblokované iPhony poškodit mobilní sítě?

19. 8. 2009

Sdílet

Odblokování (jailbreaking) iPhonu nelze doporučit z řady důvodů, především těch bezpečnostních. Z telefonu se tím odebírá jedna z úrovní ochrany. Applu samozřejmě tento postup leží v žaludku i z jiných důvodů.

Narušuje jeho ekosystém o obchodní model, kdy nad veškerými aplikacemi dodávanými přes App Store má kontrolu právě on. Jailbreking je porušením licenčních podmínek Applu, byť za něj zřejmě dosud nikdo nebyl stíhán. Mozilla a další firmy i organizace, například Electronic Frontier Foundation, se snaží dosáhnout u americké administrativy toho, aby uživatelé iPhonu mohli bez obav z postihu instalovat i jiné než schválené aplikace a iPhone byl stejně otevřený jako PC.

Apple v odpovědi americkému Copyright Office uvedl, že odblokované iPhony lze používat k řadě těžko detekovatelných kriminálních aktivit (prodej drog, útoky). Nejvážnější je prohlášení, že odblokované telefony v rukou útočníků mohou způsobit i softwarové zhavarování amerických mobilních sítí. Electronic Frontier Foundation toto tvrzení odmítá. Na buňky mobilních sítí lze podle EFF útočit i jinak, celá záležitost navíc nijak nesouvisí s legislativou na ochranu autorských práv, na niž se Apple odvolává.

Applu hrozí antimonopolní řízení za to, že jako aplikaci pro iPhonu odmítá nabízet Google Voice.

Viz také:  Jailbreaking iPhonu nelze doporučit

 

Byl pro vás článek přínosný?