Hlavní navigace

Philips sliboval úsporný kancelářský monitor. U modelu 272B1G se mu to povedlo

20. 12. 2022

Sdílet

Dnešní doba skloňuje slovo úspora ve všech pádech a od marketingového sloganu se díky situaci na trhu s energiemi stalo cestou, jak snížit drastické náklady na provoz veškeré techniky. Otestovali jsme kancelářský monitor Philips 272B1G, který má být energeticky úsporný. Jak to dopadlo?

V kancelářském provozu je úspora energie o to víc aktuální, protože počty počítačů, monitorů a tiskáren jdou do desítek, stovek a tisíců, v závislosti o jak velké firmě se bavíme. Počítače a monitory pracují běžně 8 hodin denně a každá kW, o kterou je spotřeba těchto zařízení nižší nebo vyšší, se počítá.

Rozhodli jsme se proto otestovat novinku společnosti kancelářský monitor Philips 272B1G, u kterého výrobce slibuje mimořádně úsporný provoz. Díky pravidlům, která definovala EU, byly zavedeny dnes již dobře známé energetické štítky. Ty prošly v roce 2021 revizí, aby lépe odpovídaly technologickému vývoji a měly lepší vypovídací hodnotu o skutečné spotřebě. U monitorů musí být nově zveřejněna spotřeba jak v režimu SDR, tak v HDR. Kupující tak může porovnat jednotlivé modely buď podle šítku, a nebo podle databáze na internetu.

Pokud se podíváme na průměrný monitor s úhlopříčkou 27 palců a Full HD rozlišením, nacházíme modely se standardizovanou spotřebou v rozmezí 20–26 W/h. Philips 272B1G je označen jako Super Low Power model, což znamená, že jeho spotřeba se pohybuje na úrovni 14,7 W/h.

Pokud si provedeme malé srovnání, tak při 2016 pracovních hodinách ročně (odpovídá to přesně pracovním hodinám v roce 2022) běžný monitor spotřebuje 50,4 kWh. Při dnešní ceně jsou tedy náklady zhruba 302 korun (při započtení průměrné sazby). Při 150 zaměstnancích je to již 45 300 korun. Výměnou za námi testovaný monitor vychází pak úspora na zhruba 18 600 korun. Náš propočet je samozřejmě orientační, záleží na tom, jakou máte sazbu. Ale i tak určitě stojí za zamyšlení, zda si nepořídit úspornější monitor.

Jak monitor funguje?

Podívejme se nyní, jak této nízké spotřeby Philips dosahuje. V první řadě je to samotný návrh monitoru, který používá úsporné LED diody pro podsvícení. Dále je to optimalizace jasu pro jednotlivé provozní režimy, kdy stisknutím jediného tlačítka může uživatel nastavit jas i barevný režim, který odpovídá danému druhu práce.

Monitor je dále vybaven úspornou technologií sledování přítomnosti uživatele. Pokud si během práce odejdeme, senzor zaznamená naši nepřítomnost a monitor okamžitě zhasne. Je to spolehlivější, než nastavovat stmívání obrazovky v operačním systému. Tam má většina lidí nastavenou lhůtu 10 až 15 minut a po tu dobu monitor svítí, i když by mohl spořit.

Další technologií, která přispívá ke snížení spotřeby, je senzor sledující intenzitu okolního osvětlení, podle níž přizpůsobuje sílu podsvícení. V tmavé místnosti nebo večer stačí jistě menší intenzita než v létě za plného slunce.

Monitor má i vypínač napájení

Abychom se nebavili pouze o úsporách. Monitor je vybaven IPS panelem s rozlišením 1920×1080 bodů s odezvou 4ms. Povrch je antireflexní a obraz díky němu netrpí odrazy nebo odlesky. Celkový design s tenkým rámečkem a černé provedení s ovládacími prvky v pravém spodním je elegantní.

Monitor je vybaven i vypínačem napájení, který ho zcela odpojí od sítě a sníží spotřebu na 0, na rozdíl od vypnutí klasickým vypínačem na předním panelu. Ten uvede monitor do režimu Stand-by, při němž je spotřeba 0,3W. Pracovní frekvence monitoru je od 50 do 75Hz. Pro hraní tedy není úplně ideální, ale s tím se u tohoto modelu nepočítá. 

Nechybí možnost úpravy výšky monitoru díky stojanu s funkcí Pivot včetně možnosti otočit obraz na výšku. Pro připojení k počítači je monitor vybaven všemi v současné době používanými konektory. VGA, HDMI, DisplayPort i DVI-D.

Součástí balení jsou i všechny kabely

Pro připojení periferií je pak k dispozici USB-B x 1 (upstream), USB 3.2 × 4 (downstream s x 1 rychlým nabíjením B.C 1.2).  Za zmínku stojí i to, že součástí balení jsou všechny propojovací kabely. Protože se jedná o kancelářský model, je vybaven možností přepnout do černobílého režimu při práci s textem a režim LowBlue, který snižuje produkci modrého světla, jež má vliv na únavu očí.

Nesmíme také zapomenou na zvukovou část, kdy ve vrchní části jsou zabudovány dva reproduktory, které poskytnou vcelku kvalitní poslech. Lze zapojit externí zdroj zvuku díky jack konektoru a stejně tak i sluchátka.

Při práci se zejména PowerSensor osvědčil a pracoval naprosto spolehlivě. Lze nastavit vzdálenost uživatele od monitoru, a tak zajistit, že se monitor nebude vypínat při náhodných pohybech uživatele. Další příjemnou funkcí bylo přepínání uživatelkých režimů SmartImage. Pro práci barevně neutrální profil Kancelář, pro čtení textů černobílý režim a pro filmy více barevně saturovaný. Hodí se tedy nejen do kancelářského provozu, ale zvládne i využití jako TV monitor nebo na příležitostné hraní.

Technické parametry

  • LCD panel - Technologie IPS
  • Typ podsvícení - Systém W-LED
  • Jas - 250 cd/m²
  • Kontrastní poměr (typický) - 1000:1
  • SmartContrast - 50 000 000:1
  • Barevný gamut (min.) - DCI-P3 80 %*
  • Barevný gamut (typicky) - NTSC 88 %*, sRGB 102 %*, Adobe RGB 83 %*
  • Adaptive sync - Ano
  • Spotřeba režim ECO - 9,2 W (typ.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku