Hlavní navigace

Monitoring serverů: Řešení pro okamžiky pádů

3. 5. 2009

Sdílet

Je to noční můra všech online společností: Server spadne uprostřed noci a klienti na druhé straně zeměkoule se nedostanou ke svým programům a účtům. A to může znamenat katastrofu.

Naštěstí si toho některé firmy všimly a rozhodly se tento problém vyřešit.

Například společnost Just Uptime tvrdí, že bude monitorovat vaši stránku a pošle vám výstrahu, pokud server spadne. Někomu se může zdát, že jde o maličkost, ale pro společnost, která využívá internet ve velkém měřítku, mohou být tyto textové zprávy, emaily a zprávy o bezproblémovém chodu zásadní.

Terry McMahon, IT manažer firmy Comply Serve, která tyto služby využívá, tvrdí, že přechod na monitorovací služby provozu serverů bylo pro jeho společnost velmi podstatné. Zvláště poté, co komplexnost vytvoření interního monitoringu začala být zjevná. Jelikož Comply Serve poskytuje zákazníkům online software, potřebuje firma vysoký stupeň online dostupnosti, dodává dále. "Protože jsme hrdí na 99.99 procentní dostupnost našich služeb, potřebujeme spolehlivý způsob monitoringu našich různých služeb, který nás hned varuje, pokud některá z nich nefunguje."

McMahon si myslí, že služba firmy Just Uptime je velmi obsáhlá, jednoduchá na provoz a cenově dostupná. "Zbavuje nás starostí s monitoringem stejně jako my zbavujeme zákazníky problémů s managementem, říká dále. "Já osobně oceňuji hlavně to, že můžeme monitorovat naše služby z několika sítí po celém světě."

Společnost Comply Serve zatím neobdržela žádnou zprávu o výpadku od minulého června, kdy začala službu využívat, ale dostala varování, že se jejich stránka rebootuju každou noc, což je potencionální problém pro uživatele z jiných časových pásem. Bez monitorování by tato chyba mohla být nezpozorována několik měsíců, říká McMahon.

Pokud se tento model osvědčí, je pravděpodobné, že s podobnými nabídkami přijdou další společnosti a že se tyto služby mohou rozšířit i na jiné aktivity, než jen na monitoring.