Hlavní navigace

Monster Madness: Battle For Suburbia

18. 7. 2007

Sdílet

Po těžkém dni je nejlepší odpočinout si u něčeho nenáročného. Může být něco lehčího, než chodit předem určenou trasou a mlátit zombíky a jiné příšery? Titul Monster Madness se to snaží potvrdit. Dokáže být ale taková hra i zábavná?

Po těžkém dni je nejlepší odpočinout si u něčeho nenáročného. Může být něco lehčího, než chodit předem určenou trasou a mlátit zombíky a jiné příšery? Titul Monster Madness se to snaží potvrdit. Dokáže být ale taková hra i zábavná?



Hra Monster Madness: Battle For Suburbia konečně vyšla. Jásat tak mohou majitelé PC a Xboxu 360. Hlavní platformou je jednoznačně konzole od Microsoftu, neboť „zbytky“ xboxové verze zůstaly i v té počítačové. Neznamená to ovšem, že bychom na PC byli oběťmi špatné konverze.



Vtipní teenageři vs. Zombie
Tvůrci z Artificial Studios pro nás připravili „všední“ příběh ze života teenagerů. Mladík se uchází o přízeň jedné dívky a když už je odhodlaný vyznat jí lásku, zazvoní u něj doma jeho kamarádi a plány mu přeruší. Po příchodu všech přátel zacinká zvonek znovu, tentokrát se za dveřmi neobjeví usměvaví přátelé, nýbrž ušklíbaví zombíci.



Příběh je vám servírován hlavně pomocí stylových komiksových animací. Kromě obrázkových filmečků se však dočkáte i klasických sekvencí v enginu hry. V obou případech se autoři snažili hráče rozesmát. Mnohdy se jim to daří, ale v některých případech je snaha příliš křečovitá a vtip se zmutuje až do trapnosti. Humorné situace nemizí ani při samotném hraní, kdy vám dokáže úsměv na tváři navodit už jen samotný nepřítel. Pozadu nezůstávají ani hlášky postav.



Náročná grafika
Monster Madness pohání vysoce kvalitní next-gen Unreal engine 3, který nabízí skvělou vizuální podívanou zejména v plných detailech. To s sebou pochopitelně přináší zvýšené nároky na hardware, jenž mohou přivodit potíže hráčům se slabšími stroji. Na plný výkon hra používá všechny dostupné grafické funkce a efekty, jež ze hry dělají skutečnou krásku. Na snížené detaily použitelné pro slabší stroje má však gamesa blíže k pohádkovému zvířeti.



Monotónní jednoduchost
Důležitější než grafické zpracování je samozřejmě vlastní hratelnost. Ta je velice jednoduchá, což přispívá k relaxační povaze celé hry. Hlavní náplň spočívá v pobíhání po městě a bezhlavém mlácení nepřátel ve snaze zachránit si život. Při této bohulibé činnosti můžete sbírat všemožné předměty, ze kterých si následně vytváříte nové zbraně. Likvidace nepřátel probíhá zběsilým klikáním levého tlačítka myši. Spolu s tím se vám naplňuje speciální ukazatel, při jehož plném stavu se vaše postava přepne do kombo módu a začne efektně kosit všechny okolní příšery. Nemusíte mačkat žádné speciální klávesy, hra vám tuto schopnost jednoduše přidělí sama.



Ačkoliv se programátoři snažili jednotlivé levely hry ozvláštnit, jedná se vždy o modifikaci klasického zabíjení nepřátel, jak ho znáte z jiných misí. To mnohým hráčům začne časem vadit a nepřekousnou stereotypní náplň hry. Monster Madness tak slouží spíše na rychlé odreagování, když vás třeba vytočí šéf nebo manželka a nechcete se dostat do křížku se zákonem. Autoři se sice nepochybně snažili dosáhnout na vyšší metu, ale bohužel jim to nevyšlo.



Ať žije multiplayer!
Monotónní singleplayer vyvažuje povedená řežba více hráčů, která je dostupný hned v několika verzích. Pokud máte v kampani pro jednoho hráče potíže, nebo vás prostě začala nudit, není nic jednoduššího, než připojit další ovladač k počítači a vrazit ho do ruky kamarádovi. Ten se vám pak stane ve story módu partnerem v boji na život a na smrt. Do vydařené kooperativní varianty hry na jednom PC se mohou zapojit až čtyři hráči. Nechybí ale ani alternativa soubojů proti ostatním zombie-bijcům přes LAN a internet. Vždy si vyberete lokaci a hurá do boje. Souboje mezi hráči jsou mnohem zábavnější než ničení počítačem řízených protivníků.



Hodně dementních nepřátel
Umělá inteligence soupeřů v singleplayeru je téměř na nule, jenže to potřebám hry stačí. Nejde totiž o to vytasit se na hráče s převratnou taktikou, ale zatopit mu co největším počtem oblud. Monstra jsou tu velice rozmanitá, přičemž každý nový druh nepřítele je vám efektně představen. Kamera zabere detail nestvůry a postupně vám na ceduli vrazí písmena zobrazující její jméno. Pak už nastává klasický scénář boje.



Zbrojní arzenál
Aby nebyly souboje extrémně stereotypní, rozhodli se autoři naservírovat vám alespoň spoustu zbraní. Několik přednastavených druhů je velice účinných, ovšem není nad to vytvořit si vlastní stroj na zabíjení. Stane se tak u překupníka, kterému musíte donést potřebné ingredience na sestavení přístroje. Různé přísady najdete rozesety po všech úrovních hry.



Xbox 360 vs. PC
PC konverze hry z Xboxu 360 nedopadla špatně. Občas sice narazíte na pozůstatky z prvotní konzolové verze v podobě zobrazování tlačítek gamepadu namísto počítačových kláves, nicméně zbytek hry funguje dobře. Občas sice zazlobí kamera, ale důležitější je, že ovládání za pomoci myši a klávesnice lze používat bez potíží.



Tak jak?
Monster Madness dopadl víceméně podle očekávání. Ta sice nebyla veliká, ale i tak jsme k titulu vzhlížely s nadějemi na jedoduchou odreagovačku. A přesně takovou hru jsme i dostali. Po delší době však začne opakované masakrování zombíků nudit a musíte si od hry odpočinout. Díky tomu si tento titul nejspíš nezíská vaší pravidelnou přízeň. Monotónní singleplayer je naštěstí doplněn alespoň několika variantami multiplyeru, který drží hru nad vodou. Ovšem i s přihlédnutím k dobré grafice se hra nedrží nad pomyslnou vodní hladinou příliš vysoko.

CS24



Hodnocení: 6,0
Žánr: akční řežba
Výrobce: Articifial Studios , Immersion Software
Vydavatel: Southpeak Interactive
Distributor pro ČR: není znám
Lokalizace: není známa
Cena: není známa
Multiplayer: ano (4 hráči na jednom PC, LAN, Internet)
Internet: www.monster-madness.com

Autor článku