Hlavní navigace

Monstrózní chladič Scythe Orochi

15. 2. 2008

Sdílet

Společnost Scythe představila další chladič na procesory. Tentokrát to však společnost rozhodně přehnala s jeho velikostí, fotky chladiče to názorně dokládají.

Rozměry chladiče jsou už podle fotografií opravdu extrémní a zřejmě se bude jednat o největší sériově vyráběný chladič na procesory.

Tělo je z hliníku a váží neuvěřitelných 1155 gramů (pro srovnání: vyrobený z mědi by vážil vysoko nad 2kg), což mimo jiné znamená, že byste si při pochybu s počítačem měli dávat velký pozor, protože reálně hrozí utržení socketu (LGA775 má sice největší hmotnostní limit, přesto ale "pouze" do 1kg).

Problém může nastat také s velikostí tohoto bumbrlíčka, protože 120x194x155mm není zrovna málo a vzhledem k tomu, že chladič je ještě navíc osazen 140mm ventilátorem, činí jeho celková výška téměř 18cm, což už může způsobit problémy u značné části počítačových skříní.

Výkonově má chladič našlápnuto k tomu nejlepšímu, co je na trhu (aby také ne). Výrobce jej jako jeden z mála certifikuje i na chlazení Intel quadcore procesorů, ani chlazení přetaktovaných quadů by pro něj nemělo být velkým problémem, i když teploty budou stále jistě o něco výše než s kvalitním vodním okruhem (něco na úrovni D-Tek Fuzion, Laing čerpadlo a 360mm radiátor). Chladič je vhodný pro všechny dnes používané sockety AMD i Intel.

Orochu chce výrobce začít běžně prodávat. Otázkou je však cena (odhaduji okolo 2000Kč v ČR) a také dostupnost.

- - Tomáš Šulc

CS24