Hlavní navigace

Morro: Microsoft chystá antivir zdarma

12. 6. 2009

Sdílet

Microsoft se chystá nabídnout k veřejnému testování beta-verzi svého nového nástroje proti malwaru nazvaného Morro. Tato aplikace nahradí OneCare, jehož nabídku Microsoft ukončí 30. června, kdy se program přestane prodávat. Vývoj antiviru Morro byl oznámen již loni v listopadu.

Morro bude založené na stejném skenovacím enginu jako Windows Live OneCare.

Zprávu o spuštění zveřejnil Reuters a podle amerického Computerworldu lze z reakce Microsoftu usoudit, že došlo k nějakému úniku informací. Konkrétní datum, kdy bude beta verze nabídnuta veřejnosti k testování, Microsoft prozatím odmítl upřesnit.

Program Morro je označován jako antivir. Má to být prostě relativně komplexní, byť zjednodušený bezpečnostní produkt pro zabezpečení PC včetně ochrany proti červům trojským koním, rootkitům a spywaru. Analytik společnosti Gartner John Pescatore již loni uvedl, že bezpečnostní produkty Microsoftu jsou vnímány de facto jako záplaty problémů v dalších programech Microsoftu, a uživatelé by proto Microsoftu nebyli ochotni za ně platit.

 

CS24

Poznámka: Neobává se Microsoft, že nabídkou tohoto softwaru zdarma vyvolá antimonopolní žaloby dalších bezpečnostních firem? Pravděpodobně to nehrozí: firewall je ve Windows ve výchozím nastavení a také se s tím další dodavatelé museli smířit. Microsoft navíc nabízíjiný bezpečnostní program Windows Deffender předinstalovaný ve Windows Vista, bude i ve Windows 7 a uživatelé Windows XP si ho mohou zdarma stáhnout. Navíc další bezpečnostní firmy nepokládají Morro za hrozbu. Viceprezidentka Symantecu Rowan Trollope uvedla, že uživatelé již odmítli OneCare a Morro nejspíš potká stejný osud.


O produktu Morro jsme poprvé informovali v článku Microsoft slibuje bezplatný antivirus.

Autor článku