Hlavní navigace

Mozilla dokončila Firefox pro mobilní telefony

3. 2. 2010

Sdílet

Společnost Mozilla uvolnila první produkční verzi svého prohlížeče Firefox pro mobilní přístroje. Podporován je ovšem zatím jen operační systém Maemo používaný na telefonech Nokia.

Zatím mohou uživatelé tento prohlížeč, který byl vyvíjen pod kódovým označením Fennec, používat pouze na přístrojích Nokia N900, jenž právě pracuje s linuxovým OS Maemo. Mozilla ovšem podle svých slov intenzivně pracuje na podpoře dalších platforem, nicméně verze pro Windows Mobile není zatím ani ve fázi beta, zatím poslední je alfa 3. Vývojářské práce začaly také na verzi pro Android, naopak s podporou iPhonu se zatím nepočítá a ani platforma Symbian není v současnosti v plánech.

Informace o projektu Fennec se poprvé objevily na veřejnosti v létě roku 2008 a beta verze tohoto prohlížeče byla uvolněna v březnu 2009. Pro mobilní prohlížeč použila Mozilla některé klíčové interní komponenty známé z desktopového Firefoxu, přidala nové uživatelské rozhraní optimalizované pro mobilní telefony a přidala nový doplněk nazvaný Weave Sync, který má umožnit synchronizaci hesel, záložek, historie a panelů mezi desktopovou a mobilní verzí prohlížeče.

Lišta navigace vychází z klasické verze Firefoxu a navrhuje uživateli jeho oblíbené weby, aby byla omezena nutnost psaní, která bývá na mobilních telefonech vždy problematičtější, než je tomu na PC. Mobilní Firefox by dále měl podporovat doplňky pro personalizaci, kustomizaci a rozšíření možností browseru. Mozilla ovšem přidávání doplňků pro OS Maemo defaultně zakázala, takže není možné doinstalovat např. Flash Player, který je široce používán pro animovaný obsah na webu. Za podobný krok byla ostře kritizována i společnost Apple u mobilní verze Safari pro iPhone.

Mozilla tento krok zdůvodňuje negativním vlivem na rychlost, zvlášť v případě, že je na stránce více flashových animací. Pokročilí uživatelé ovšem mohou s povolenými doplňky experimentovat, neboť jejich podporu je možné dodatečně povolit. Mobilní Firefox také přichází s částečnou podporou nové revize jazyka HTML5, aby tak poskytl základ pro novou generaci budoucích webových aplikací.

Byl pro vás článek přínosný?