Hlavní navigace

Mozilla experimentuje se vzhledem a novými funkcemi Firefoxu

19. 8. 2008

Sdílet

Společnost Mozilla v současnosti zkouší několik nápadů, jak vylepšit vzhled svého prohlížeče. Jeden z nich by z něj mohl udělat „messaging hub“.

Mozilla zkouší několik nápadů, jak vylepšit vzhled svého prohlížeče. Jeden z nich by z něj mohl udělat „messaging hub“.

Společnost nedávno uvedla prototyp nového doplňku „Snowl“, který zobrazuje zprávy ze sociálních sítí, RSS či Atom feedy přímo v prohlížeči. Ať už tradičně v samostatném okně nebo v několika panelech.

Snowl je součástí širšího výzkumného projektu Mozilla Labs, který se zabývá jak vývojem nových nástrojů pro Firefox tak dlouhodobější koncepcí nových verzí populárního prohlížeče. V případě prototypu doplňku Snowl se Mozilla pokouší rozhodnout, jestli zprávy, které se normálně zobrazují na ploše ve zvláštních klientských aplikacích nebo jako různá pop-up hlášení, patří do prohlížeče nebo ne.

„Chceme zjistit, jestli má messaging v prohlížeči své místo“, řekl Myk Melez, vývojář, který pracuje pro Mozilla Labs.

Snowl je k dispozi ke stažení na stránkách doplňků Mozilly, ale Melez varoval, že jako každý prototyp, může být poněkud „buggy“. Ani návaznost na další vývojové verze nebude zaručena. K vývojové strategii Melez dodal: „Rozšíření jsou důležitou cestou, jak modelovat nové funkčnosti ve Firefoxu. Ale chtěl bych zdůraznit, že se jedná pouze o náš experiment, který se nemusí ve Firefoxu nutně objevit.“

Snowl je tedy stejně jako jiné nápady Mozilly uveřejněné minulý týden pouze ve fázi experimentu. Týká se to i dramatického ztvárnění nového vzhledu prohlížeče „Aurora“. Dalším krokem je získání zpětné vazby od uživatelů, vývojářů a potenciálních vývojářů. Teprve potom se rozhoduje o tom, jestli stojí za to pokračovat ve vývoji tohoto doplňku a jestli se stane „in-browser messaging“ novou součástí Firefoxu.

„Chceme získat tolik zpětné vazby kolik bude možné. Potom uděláme rozhodnutí, jestli to vypadá slibně a jestli to významně přidá hodnotu našemu prohlížeči“, uvedl Melez. Je tedy možné, že se v prohlížeči objeví pouze některé funkce konceptu nebo naopak, že dojde k dalšímu rozšíření doplňku.

Pokud bude ohlas pozitivní, bude dalším krokem rozšíření seznamu zdrojů zpráv tak, aby zahrnoval služby instant messagingu a sociálních sítí jako jsou například AIM a Facebook. Snahy by také mohly vyústit ve vytvoření nějakého rozhraní pro posílání a přijímání zpráv přímo z prohlížeče.

Nenechte si ujít:
Firefox: Růst jeho podílu se zpomalil, IE drží pozice

Firefox 3.0 ve finální verzi konečně ke stažení!

Firefox 3.0: Nejčastěji kladené otázky ohledně instalace

Firefox, IE7, Opera a Safari v testu – v čem je který rychlejší?

Pět věcí, kterými vás nadchne IE 8.0

„Myslím, že toto je projekt, který poběží déle než několik měsíců“, řekl Mendez. „Těžko můžeme přidat messaging do prohlížeče během třech nebo šesti měsíců… hrubým odhadem je to záležitost jednoho nebo dvou let.“

Ještě mnohem dlouhodobější záležitostí je koncepce nového designu prohlížeče. Ta byla odhalena minulý týden jako součást nového programu, který Mozilla nazývá Concept Series. Ve spolupráci s designovou kanceláří Adaptive Path ze San Francisca vznikl pod kódovým označením Aurora nový design prohlížeče, který zahrnuje instant messaging. Demonstrační video je možné shlédnout na stránkách společnosti.

Jedním z dalších cílů Mozilla Labs je zapojit do vývoje nového designu prohlížeče i designéry vně komunity Mozilly, aby spektrum návrhů prohlížeče budoucnosti bylo co nejširší. Máme se tedy v budoucnu na co těšit!

CS24

Zdroj: Computerworld.com