Hlavní navigace

Mozilla, Google a Opera navrhují změnit výběr prohlížeče ve Windows 7

8. 11. 2009

Sdílet

Řešení Microsoftu pro urovnání antimonopolních sporů s Evropskou komisí potřebuje podle některých jeho softwarových rivalů změnu, která by zajistila obnovení spravedlivé hospodářské soutěže na trhu internetových prohlížečů.

Ke zpochybnění dohody Microsoftu s Evropskou komisí vzešlo ze strany obchodní skupiny ECIS, která mimo jiné reprezentuje společnosti Oracle, IBM či Red Hat. Nesouhlas s dohodou stejně tak projevila i některá spotřebitelská sdružení.

Řešení Microsoftu spočívá v nabídce prohlížečů (tzv. ballot screenu), která se uživatelům nových operačních systémů Windows zobrazí při spuštění webového prohlížeče Internet Explorer. Uživatel dostane na výběr z pěti nejpoužívanějších prohlížečů.

Spotřebitelské organizace a konkurenční společnosti samotný návrh vesměs schválily. Domnívají se však, že stávající způsob provedení je neobjektivní a bude uživatele odrazovat od nahrazení prohlížeče IE jinou alternativou. Další překážku pak vidí v dvouletém hodnotícím období, kterým má být ballot screen kontrolován. To je podle nich příliš dlouhá doba a volají tak po pravidelnější kontrole, například v periodě šesti měsíců.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes některé námitky na nejnovější nabídku Microsoftu očekávala. „Počet spokojených lidí nikdy nebude 100 procent“ řekla novinářům v minulém měsíci.

Společnosti Opera, norský tvůrce stejnojmenného prohlížeče, Google se svým Chrome a Mozilla, jejíž Firefox je nejbližším konkurentem pro současného lídra Internet Explorer, již předložily své připomínky k výsledné podobě obrazovky s nabídkou prohlížečů a společně se shodly na některých malých, přesto zásadních nedostatcích.

Tak například Mozilla jako hlavní problém vidí způsob, kterým budou odkazy na stáhnutí prohlížečů seřazeny. Seznam prohlížečů totiž nakonec bude seřazen abecedně podle jména jejich autorů. To na první pozici předurčuje právě Apple s jeho Safari. Následují ho Google, Microsoft, Mozilla a poslední místo patří Opeře. Více o námitkách Mozilly se dočtete v článku Mozilla si stěžuje na výběr prohlížeče ve Windows 7.