Hlavní navigace

Mozilla odmítá Google Frame Chrome

2. 10. 2009

Sdílet

Představitelé společnosti Mozilla se vyjádřili poměrně negativně k modulu Frame Chrome, který Google nabízí uživatelům Internet Exploreru.

O sporu mezi Googlem a Microsoftem jsme již psali v článcích Microsoft varuje před doplňkem Chrome Frame od Googlu a Chrome Frame: Google odmítá kritiku Microsoftu.

 

Google se od té doby vyjádřil, že k vydání doplňku byl de facto přinucen, když se jeho vývojáři marně pokoušeli vyladit aplikace Wave i pro uživatele Internet Exploreru. Nakonec se kvůli pomalosti Internet Exploreru při zpracování JavaScriptu rozhodli, že není efektivní se snažit doladit Wave do použivatelné podoby na Internet Exploreru, a namísto toho raději nabídli jeho uživatelům plug-in.

Mozilla se dokonce obává, že by Google mohl plug-iny tohoto typu nabízet i systematicky, včetně verze pro Firefox. To se firmě pochopitelně nelíbí (ačkoliv neexistují doklady o tom, že byt Google zamýšlel) a celkově se Mozilla domnívá, že postup Googlu neprospěje ani uživatelům, ani vývojářům, protože jen zvýší míru fragmentarizace/roztříštěnosti prostředí webu. Nakonec se sníží použitelnost webu, protože prohlížeč nebude možné pořádně ovládat a nastavit si ho podle vlastních potřeb – při existenci více renderovacích jader budou některé vlastnosti závislé na primárním prohlížeči a a jiné na „prohlížeči v prohlížeči“, aniž bude příliš jasné, co na čem závisí.

Takový názor alespoň prezentoval Mitchell Baker, dřívější CEO společnosti Mozilla a v současnosti předseda Mozilla Foundation. Nejvíce pak Baker kritizuje přístup, kdy bude použití jednotlivých komponent v tomto případě závislé ne na nastavení uživatele, ale na serveru. Jak bude fungovat, pokud uživatel s MSIE a Frame Chrome navštíví třeba Facebook? Jaké bezpečnostní problémy v tom případě nastanou?

CS24

Současný viceprezident Mozilly Mike Shaver rovněž uvedl, že způsob prohlížeč v prohlížeči je pro uživatele matoucí. Pokud Google není ochoten svou aplikaci Wave doladit pro uživatele Internet Exploreru, ať jim to prostě řekne a nechá je prostě, chtějí-li komfortně užívat Google Wave, nainstalovat si Chrome. Nakonec, ať už si budou instalovat doplněk nebo nový prohlížeč, stejně musejí něco instalovat. Shaver také uvedl, že obecně systém příliš „mocných“ plug-inů zvyšuje bezpečnostní rizika – v této souvislosti zmínil Javu, Flash a SilverLight.