Hlavní navigace

Mozilla opravuje po Firefoxu i Thunderbird

9. 5. 2008

Sdílet

Společnost Mozilla konečně po Firefoxu opravila i e-mailový klient Thunderbird a vydala jej ve verzi 2.0.0.14. Konkrétně jde o dvě bezpečnostní chyby, které mohly ohrozit například uživatele s povoleným JavaScriptem.

Společnost Mozilla konečně po Firefoxu opravila i e-mailový klient Thunderbird a vydala jej ve verzi 2.0.0.14. Konkrétně jde o dvě bezpečnostní chyby, které mohly ohrozit například uživatele s povoleným JavaScriptem.

Nová verze e-mailového klienta Thunderbird (který je součástí projektu Mozilla a používá stejný engine jako Firefox) opravuje dvě bezpečnostní chyby, které mohly ohrozit například uživatele s povoleným JavaScriptem. O opravách u poslední verze Firefoxu jsme vás již informovali zde.

Obě chyby opravené v nové verzi číslo 2.0.0.14 jsou hodnoceny jako středně závažné. Uživatelům s výchozím nastavením se automaticky zobrazí zpráva informující o nové verzi e-mailového klienta s možností stažení. Pokud tento program zatím nepoužíváte, lze jej najít ke stažení v češtině ve verzi pro Windows, Linux i Mac OS například na stránkách CZilly.

Povolení JavaScriptu v rámci e-mailového klienta se nedoporučuje, na rozdíl od webových stránek totiž prakticky nepřispívá k vyšší funkčnosti, a uživatel se tak bezpečnostním rizikům vystavuje de facto zbytečně. V e-mailovém klientu ve výchozím nastavení JavaScript povolen není. Podobný problém se zpracováním JavaScriptu měl i prohlížeč Firefox, zde však byla chyba opravena podstatně dřív. Délka trvání opravy e-mailového klienta byla předmětem kritiky, na kterou však představitelé organizace Mozilla reagovali tím, že aktualizační proces u obou aplikací probíhá odděleně.

V případě poslední chyby ve zpracování JavaScriptu v rámci Thunderbirdu může dojít až ke spuštění libovolného kódu podstrčeného útočníkem. Druhá chyba mohla vést k porušení paměti a pádu prohlížeče; není ale známo, že by útočník mohl tímto způsobem spustit svůj kód.
Nenechte si ujít:
Nová verze Firefoxu 2.0.0.14 opravuje kritickou chybu

Firefox, IE7, Opera a Safari v testu – v čem je který rychlejší?

První verze Firefoxu 4.0 již byla vypuštěna!

Firefox 3.0 přináší výrazné zvýšení rychlosti, tvrdí testeři!

Pět věcí, kterými vás nadchne Internet Explorer 8.0

Firefox 3.0 dramaticky snižuje nároky na paměť

Firefox 3.0 versus Internet Explorer 8.0 – jak pokračuje jejich vývoj?

Firefox 2.0.0.13 opravuje řadu chyb

 

Byl pro vás článek přínosný?